Een typische vluchteling?

Dit is het oog van Fakhredinne. De 28-jarige Marokkaan woont illegaal in Brussel en voorziet in zijn levensonderhoud door te stelen. Hij heeft psychische problemen, wordt regelmatig overvallen door epileptische aanvallen en lijdt aan de ziekte van Crohn, een chronische ontsteking van het darmkanaal.

Fotograaf Dirk-Jan Visser leerde hem kennen in juni, in een gekraakt Fortis-kantoor in de Brusselse binnenstad. Daar waren ongeveer 650 illegalen in hongerstaking gegaan om de Belgische regering te bewegen hen van verblijfsvergunningen te voorzien.

Visser wilde zijn eigen stereotypische opvatting (‘economische vluchteling’) op de proef stellen en besloot Fakhrendinne’s familie op te zoeken in Marokko. Dat bleek een vrij welvarende en liefdevolle familie. Waarom is Fakhredinne ooit naar Brussel gegaan, als zijn leven daar zo veel slechter is?

Visser is een van de twaalf persfotografen die de afgelopen week deelnam aan de Joop Swart Masterclass van World Press Photo, de Amsterdamse organisatie die jaarlijks prijzen voor de beste persfoto’s ter wereld uitreikt.

Samen met zes ‘meesters’ uit het vak (o.a. Philip Blenkinsop en Giorgia Fiorio) bespraken ze ethische en morele aspecten van persfotografie. Van hun werk werd het fotoboek Touch samengesteld, met onder andere foto’s van Fakhredinne en het verslag van Dirk-Jans reis naar Marokko.

Kijk voor meer informatie over Touch op nrcnext.nl/links.