ECB hint op dichtdraaien kredietkraan

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gisteren een eerste stap gezet bij het afbouwen van de crisismaatregelen op de financiële markten. De ECB liet de belangrijkste rentevoet ongewijzigd op 1 procent.

ECB-president Trichet suggereerde na afloop van de ECB-vergadering in Frankfurt dat in december voor het laatst een lening met een looptijd van een jaar aangeboden zal worden aan Europese banken.

Die banken lijken – nu de economie wat meer aantrekt – de steun van de ECB minder nodig te hebben. De ECB bood banken sinds het uitbreken van de crisis vooral liquiditeitssteun in de vorm van leningen in ruil voor onderpand. Die ECB-leningen vormden een alternatief voor de volledig stilgevallen onderlinge geldmarkt tussen banken na de val van Lehman Brothers in september 2008. De looptijd van de ECB-leningen werd verlengd naarmate de crisis ernstiger werd, om de geldmarkten tot rust te brengen. Sinds juni dit jaar verstrekte de ECB ook al twee keer leningen met een looptijd van een jaar.

Aan die langstlopende leningen zal volgende maand waarschijnlijk een einde komen. Trichet wilde daar niet rechtstreeks op antwoorden, maar hij zei wel dat hij het idee dat in de markten leeft dat de leningen na 16 december zouden stoppen „niet wilde verdrijven”. Door te stoppen met het verstrekken van de leningen, roomt de ECB de komende maanden automatisch een deel van het surplus aan liquiditeit in de EU af.

De ECB liet de belangrijkste rentevoet onveranderd op 1 procent en zei dat de rente de komende tijd waarschijnlijk ook wel zo laag zal blijven. Ook het geldverruimingsprogramma van de ECB, dat in juli begon, blijft ongewijzigd. Trichet zei te verwachten dat de economie volgend jaar weer aantrekt, maar dat de groei beperkt zal zijn. Ook de Amerikaanse en Britse centrale banken hielden hun belangrijkste rentes de afgelopen dagen onveranderd. Wel schroefde de Bank of England de geldverruimingsoperatie op met 25 miljard pond (27,9 miljard euro) tot 200 miljard pond.