Drugsgebruik in EU is nog steeds hoog, met name coke en heroïne

Rotterdam. Het gebruik van cocaïne en heroïne blijft onverminderd hoog in Europa. Het heroïnegebruik blijft stabiel, maar cocaïnegebruik stijgt en waait ook van West-Europese landen over naar de rest van de EU. Daarnaast is steeds meer sprake van `polydrugsgebruik`, dus meerdere drugs tegelijk of na elkaar. Deze zaken maakte het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving bekend in zijn jaarverslag. In de periode 1990-2006 werden in Europa jaarlijks tussen de 6.400 en 8.500 sterfgevallen gerapporteerd die het gevolg waren van het gebruik van drugs. Alleen het gebruik van cannabis daalt Europabreed; die drug was echter in de jaren negentig zo populair, dat inmiddels 22,1 procent van de volwassen Europeanen zegt één of meerdere keren cannabis te hebben gebruikt. Nederland zit wat dat betreft met 22,6 procent net boven het Europese gemiddelde.