Diversen - En Verder

Slochteren

Een wandeling door het park van de Fraeylemaborg is in het begin van de herfst een aanrader want de kleuren van bomen en struiken zijn warm en gevarieerd. O.l.v. van een deskundige gids wordt er rondgewandeld en onderweg wordt er verteld over bijzondere planten, bomen en paddestoelen. Ook krijgt de unieke cultuurhistorische aanleg van het park aandacht. De natuurwandeling duurt circa 1,5u en start om 14u bij de Oranjerie van de Fraeylemaborg. Zo 8 nov. Deelname gratis. Fraeylemaborg, Hoofdweg 30, 9621 AL Slochteren. Inl 0598-421568. www.fraeylemaborg.nl

Rotterdam

Op dinsdag 10 november houdt historicus en schrijver Geert Mak in het Rotterdamsch Leeskabinet de lezing In Europa: 20 jaar na de val van de Berlijnse Muur. De val van de Muur was aanleiding voor optimisme over de zege van de democratie. Maar sinds 9/11 wordt die democratie van buitenaf door extremistische gelovigen onder vuur genomen en van binnenuit bedreigd door oprukkend populisme en nationalisme. 10 nov. 17-18u30, inloop vanaf 16u30/ Burgerzaal Stadhuis Rotterdam, Coolsingel 40. Entree gratis. Aanmelden verplicht bij csnoeks@clingendael.nl of 010-4081195.

Nieuwegein

In de Openbare Bibliotheek van Nieuwegein vindt een bijeenkomst plaats gewijd aan de broedvogels in de stedelijke omgeving ter gelegenheid van de publicatie Broedvogels in Nieuwegein door Vogelwerkgroep Utrecht. In 1967 was de huismus nummer één, in 2007 de merel. Schrijver Kester Freriks houdt een lezing over broedvogels en roofvogels in de stad, onder meer de slechtvalk en de sperwer. Bibliotheek Nieuwegein, Zadelstede 1, za 7 nov, 15u30. Inl. www.bibliotheeknieuwegein.nl

Dussen

Genieten van een winterse wandeling door de Kornse Boezem en aansluitend opwarmen in het kasteel? Stichting Vrienden kasteel Dussen heeft besloten buiten het seizoen, in de periode oktober tot maart, elke tweede zondag van de maand het kasteel open te stellen voor rondleidingen Deze keer is dat op zondag 8 november en zijn er rondleidingen om 14u en 15u. Vanaf de eerste zondag in april zijn er weer wekelijks rondleidingen door het kasteel. Adres: Binnen 1, Dussen. Inl www.kasteel-dussen.nl

Amsterdam

Naar aanleiding van haar boek Russisch blauw spreekt schrijfster Rascha Peper op 11 november (20u) in het auditorium van de Hermitage over de Romanovs, de laatste tsarenfamilie van Rusland. Amstel 1. Res niet mogelijk. Lezing is gratis met entreekaart. Inl www.hermitage.nl

Haarlem e.o.

Zo'n tweehonderd kunstenaars exposeren tijdens het Kunstlijn weekend hun werk in eigen atelier, galeries, musea of in exposities tentoonstellingen op diverse locaties in Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Haarlemmerlieden, Spaarnwoude, Velsen en Vijfhuizen. De opening is vrijdagavond in De Vishal aan de Grote Markt. plaats. Inl www.dehallen.nl

Amsterdam

De Centrale Bibliotheek is het vertrekpunt voor CHOCA, het Chocoladefestival Amsterdam. Bij de Choco-informatiebalie wordt informatie gegeven over de deelnemende restaurants die chocolademenu's serveren. Zelf met chocolade bezig zijn kan in de workshops georganiseerd door patissiers. En er zijn wandelingen, rondvaarten, proeverijen, exposities, chocoladetests en er wordt van alles verteld over de rijke cacaogeschiedenis van Amsterdamse haven in een Art-on-a-box-container, beschilderd door Bernet Ragetli. Van 7 t/m 22 nov. van 10-19u Inl www.choca.nu.