Deze letters heten univers lt nrcrood

Kinderen in het Letterlab in Breda. Foto Peter Cuypers Eshuis Fotografie

Kijk eens goed wat hier allemaal te zien is. Niets? Bijna goed. Je ziet hier letters. Inderdaad tekentjes die een verhaal vertellen. Ze vallen zelden op. Toch heeft iemand de letters van deze krant bedacht. En getekend. En verbeterd. En toen weer getekend. Tot de letter helemaal goed was.

Ontwerpen noem je dat. Grafisch ontwerpen om heel precies te zijn. Is dit moeilijk? Ja, een grafisch ontwerper heeft een mooi maar moeilijk vak. Toch kun jij ook spelen voor letterontwerper. In het Graphic Design Museum in Breda, het museum voor grafisch ontwerpen dus. Daar is een soort letterlaboratorium, waar kinderen eindeloos kunnen spelen met letters.

In het Letterlab zit bijvoorbeeld een donkere steeg, met allemaal muren van zwarte bakstenen. Op die muren mag je met een spuitbusje jouw eigen tekens maken.

In het lettertheater kun je muziek maken met een reusachtige gitaar. Of op een piano, waarop wel vijf kinderen tegelijk op kunnen spelen. Telkens als je een klank maakt, verschijnt er een letter op een groot scherm. Hoe harder de klank, hoe groter de letter. Er ontstaat een heel landschap van letters, die groter en kleiner worden door jouw klanken.

Op grote tafels liggen letterbakken, waarin je letters in de goede volgorde kunt leggen. Zo werden vroeger kranten gemaakt. Dat is heel tijdrovend, maar wel leuk om te doen. Als je even later op de computer een krantenpagina gaat maken, merk je hoeveel sneller en makkelijker dat nu gaat.

Met de computer kun je ook een groot beeldscherm besturen. Op dat scherm staan allemaal vierkanten. Met die vierkantjes kun je cijfers en letters maken. Zo kun je de letter O helemaal opbouwen met kleine vierkantjes. Precies zoals de computer dat doet op een beeldscherm met pixels: kleine puntjes.

Als je moe bent van het letters maken, kun je even naar de film. In het letterlab draait een leuke tekenfilm over de geschiedenis van de letter. Dan kijk je nooit meer op dezelfde manier naar letters. Dan ga je misschien wel nadenken over de letters van je eigen naam. Of misschien doe je dat al door het lezen van dit stukje.

Als dat zo is, doe dan mee aan een kleine wedstrijd. Schrijf je eigen naam in spannende letters. Denk eerst goed na over jezelf. Ben je een driftkikker? Of juist heel rustig? Houd je van voetbal? Of van boeken? Probeer daar iets mee te doen als je de letters van je naam ontwerpt. Teken, knip, scheur, print, kleur, wat je maar wil, en maak van je naam iets bijzonders. De mooiste inzendingen komen in de krant. De drie winnaars krijgen een vrijkaartje voor het museum.

Stuur je naam in zelf bedachte letters voor 20 november naar Kinderpagina NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam, of naar kinderpagina@nrc.nl. Zet je naam, stad en leeftijd erbij.

    • Karel Berkhout