Buitenland - En Verder

Brussel

Delvaux en de Oudheid in het Brusselse Koninklijk Museum voor Schone Kunsten belicht het antieke tafereel in het oeuvre van de Belgische schilder Paul Delvaux (1897-1994). De klassieke oudheid kwam rond 1930 in zijn werk en zou zijn hele carrière aanwezig blijven. Steevast zijn bij de tempels en andere antieke gebouwen ‘typische’ Delvaux-vrouwen te zien: naakt, elegant en onaantastbaar. Maar ook poëtisch en zinnelijk. Er worden zo’n zeventig schilderijen, aquarellen en, bijzonder, lichtschuwe tekeningen en schetsboeken tentoongesteld, afkomstig ook uit buitenlandse en particuliere collecties. T/m 31 jan. Regentschapsstraat 3, Brussel, di t/m zo 10-17u. Inl 0032 25083211 en www.expo-delvaux.be

Gent

In Cultuurcentrum Caermersklooster is een tentoonstelling over de Japanse animatiefilm of anime. Baanbrekende films en tv-series als Akira en Astroboy veroverden in de jaren ’70 en ’80 ook de westerse wereld, gevolgd door commerciële hits zoals de reeks Pokémon. De poëtischer vertellingen van Studio Ghibli, met o.a. de films Chihiro, Howl’s moving Castle en The Cat returns inspireerden zelfs Hollywoods Pixar Studio’s. Anime! High Art – Pop Culture geeft een overzicht aan de hand van honderden originele tekeningen, 3D-objecten, computerspelletjes en filmfragmenten. De subgenres komen aan bod in 6 modules. T/m 10 jan. Provinciaal Cultuurcentrum Vrouwebroersstr (Patershol) 6, Gent, di t/m zo 10-17u. Inl 00 32 92692910 & www.caermersklooster.be

Hasselt

Het Stadsmus(eum) en het Cultuurcentrum reconstrueren in een dubbelexpositie het verhaal van de Hasseltse kunstenaarsgroepering Helikon – Hedendaagse kunst in Limburg. Tussen 1960-69 exposeerden de leden in de Helikongalerie hun eigen werk en dat van andere eigentijdse kunstenaars. Omdat een open, sociale instelling voor leden als Pierre Cox (1915-1974), Robert Vandereycken (1933) of Walter Vilain (1938) belangrijker was dan een rigide kunstmanifest, kwam zeer heterogeen werk aan bod. Helikon, Intens en divers toont de werken van de Helikongroep en een selectie van andere kunstenaars die in de jaren ’60 in de Helikongalerij te zien waren. 17 nov t/m 10 jan., Het Stadmus, Guido Gezellestraat 2, en Cultuurcentrum, Kunstlaan 5, Hasselt, di t/m vr 10-17u, za-zo 13-17u. Inl 0032 11239890 en www.hetstadsmus.be

Bonn

Twee dames, twee heren, van achter gefotografeerd. Ze leunen tegen een hek en turen naar de zee. Wat hebben ze met elkaar? Waar komen ze vandaan? Het is een simpele zwart-witfoto die zulke vragen oproept. Arno Fischer (1927) houdt van geheimzinnigheid. En van verhalen achter de klare suggestie. In de jaren ’50 fotografeerde hij het gedeelde Duitsland, maar bekender werd hij met portretten van sterren als Marlene Dietrich. Later maakte hij polaroids van details uit zijn eigen tuin. Een aan Fischer gewijd retrospectief toont het hele oeuvre. T/m 3 jan in de Bundeskunsthalle, Friedrich-Ebert-Allee 4, Bonn. Info: 0049-22891710 en www.bundeskunsthalle.de.

Pfalz

Het Internationale Klassikfestival der Pfalz stort zich op Mendelssohn. Een lezing (over Felix en zijn zusje Fanny), een expositie en een lange reeks concerten moet inzicht geven in de componist. Hij schreef heel wat werk in de Pfalz en hij bespeelde er het machtige orgel van de Dreifaltigkeitskirche. De concerten vinden plaats in historische gebouwen: zoals het Cisterciënzerklooster in het Eusserdal. Goede Pfalzer wijnen begeleiden de diners. T/m 1 jan. Inl 0049-6326967 7 77 en www.palatiaclassic.de.