Bos: minder geheimen bij financiële toezichthouders

De geheimhoudingsplicht van toezichthouders in de financiële sector wordt versoepeld. Minister Bos (Financiën, PvdA) gaat samen met De Nederlandsche Bank onderzoeken of de regels gewijzigd kunnen worden.

Dat heeft Bos gistermiddag in de Tweede Kamer gezegd. Volgens Bos is de vertrouwelijkheid van informatie van toezichthouders „de meest complicerende factor” bij het doen van onderzoeken naar debacles als DSB. Hij zei ook dat de commissie-De Wit, de parlementaire commissie die op dit moment de kredietcrisis onderzoekt, telkens tegen de wettelijk voorgeschreven geheimhoudingsplicht van toezichthouders aanloopt.

Financiële instellingen en hun bestuurders verstrekken vertrouwelijke informatie aan De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten, bijvoorbeeld privacygevoelige of concurrentiegevoelige informatie. Daarom bestaat er een geheimhoudingsplicht voor de toezichthouders.

Bos zegt dat hij nu al, in samenspraak met de toezichthouders, „de randen van de wet” opzoekt bij de opzet van een onafhankelijk DSB-onderzoek onder leiding van hoogleraar Michiel Scheltema. „De toezichthouders kunnen meer informatie delen omdat DSB inmiddels failliet is. Daardoor is het belang van vertrouwelijkheid van bedrijfsgevoelige informatie minder groot.”

De toezichthouders zijn bij DSB al een onderzoek gestart naar de betrouwbaarheid en deskundigheid van voormalig DSB-bestuurders als Gerrit Zalm (nu bestuursvoorzitter ABN Amro) en Ed Nijpels (nu bestuursvoorzitter pensioenfonds ABP). Bos wil daar eind deze maand duidelijkheid over. De onafhankelijke commissie die onder leiding van Scheltema een veel omvattender onderzoek doet, is uiterlijk 1 februari volgend jaar klaar, zo beloofde minister Bos.

Bos waarschuwde voor te hoge verwachtingen bij de discussie over het opschalen van de parlementaire onderzoekscommissie-De Wit naar een enquêtecommissie die mensen onder ede mag horen. Partijen als SP en GroenLinks zijn hier voorstander van. Bos meent dat de geheimhoudingsplicht op gespannen voet staat met verhoren onder ede. Hij sluit niet uit dat toezichthouders zich op hun verschoningsrecht moeten beroepen, mocht De Kamer ooit besluiten van de Commissie-De Wit een enquêtecommissie te maken. „Er zijn verschrikkelijk veel juridische beren op de weg.”