boekberichten

Halfbroer Obama schrijft boek over mishandeling vader

De vader van Barack Obama vormde niet alleen een inspiratiebron voor Barack Obama’s boek Dromen van mijn vader, maar bleek dat ook te zijn voor het deze week uitgekomen boek van zijn halfbroer Mark Ndesandjo. Onder de titel Nairobi to Shenzhen schreef hij een semi-autobiografische roman waarmee hij niet alleen het verleden van zich wilde afschrijven, maar ook aandacht wil vragen voor huiselijk geweld. „Mijn vader sloeg mijn moeder, en hij sloeg mij, dat doe je gewoon niet”, vertelde Ndesandjo aan Associated Press (AP). Ook gaf hij aan dat zijn vader zijn leven lange tijd heeft beïnvloed, en dat hij het verleden met zijn vader pas vrij recent een plek heeft kunnen geven, eigenlijk pas vanaf het moment dat Obama president werd. Lange tijd weigerde Obama’s broer interviews, maar na de publicatie van dit boek ging hij akkoord met een interview met AP, zo meldt The Guardian. Obama zelf portretteerde zijn vader als een alcoholist die zijn verantwoordelijkheden niet nam. Hij was tien jaar oud toen zijn vader hem en zijn moeder verliet. Meerdere familieleden van Obama zijn bezig met het schrijven van een boek. (TJ)

Larsson-erven bieden weduwe 2 miljoen

De vader en broer van de Zweedse schrijver Stieg Larsson hebben als erfgenamen 20 miljoen kronen (2 miljoen euro) aan de weduwe aangeboden, zo meldt onder meer TV5. Eva Gabrielsson leefde ruim dertig jaar samen met Larsson. Uit veiligheidsoverwegingen waren ze nooit getrouwd. Het Zweedse recht schrijft immers voor dat hun adres dan moet worden gepubliceerd. Omdat Larsson regelmatig onderzoeksartikelen schreef over neonazistische en extreem rechtse groeperingen wilden ze dat niet doen. Larsson ontving geregeld doodsbedreigingen. Toen Larsson in 2004 op vijftigjarige leeftijd aan een hartaanval stierf, stond in zijn testament dat alles aan de Socialistische Partij moest worden gedoneerd. Erland en Joakim Larsson, vader en broer, vochtten die wilsbeschikking aan en haalden voor de rechter hun gelijk. Het document was onwettig, want niet in het bijzijn van getuigen opgesteld. Door het internationale succes van de postuum gepubliceerde boeken ging het ondertussen om gigantische bedragen. Daarvan wil de familie nu dus een deel afstaan aan Gabrielsson, om de hoog oplopende ruzie tussen beide partijen in der minne te regelen. „Alles wat Eva moet doen, is even bellen en dankjewel zeggen”, aldus de broer in een interview in Svenska Dagbladet. De weduwe reageerde al en zei dat het „geen pas geeft dit allemaal via de media te regelen”. (HC)

2,5 minuut voor het kiezen van winnaar

De jury van de Prix Goncourt had maandag tweeënhalve minuut nodig om te beslissen dat de roman Trois femmes puissantes van de schrijfster Marie Ndiaye de hoogste Franse literaire onderscheiding zou krijgen. Sommige leden van de Académie Goncourt waren dan ook niet echt te spreken ‘over de afwezigheid van een debat’, zoals Bernard Pivot het stelde. Een ander jurylid, Jorge Semprun, sprak van een ‘te correcte’ prijswinnares. Zoals altijd in de Franse media lekten ook deze keer weer berichten uit over het stemgedrag van juryleden. Laat onverlet dat Ndiayes uitgeverij Gallimard, dat weer voor het eerst sinds 1999 een winnend boek had, 140.000 exemplaren van Trois femmes puissantes heeft verkocht, en een herdruk plant van 200.000 exemplaren. (DL)

Hans Cottyn, Toef Jaeger en Dirk Leyman

Zie ook: nrcboeken.nl en papierenman.blogspot.com

    • Toef Jaeger
    • Dirk Leyman
    • Hans Cottyn