Bio BTW-vrij een goed idee?

Al meer dan 84.000 handtekeningen voor het burgerinitiatief om biologisch voedsel twee jaar vrij te stellen van BTW. 40.000 is genoeg om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Althans als de commissie voor de verzoekschriften het daar mee eens is. De Kamer heeft zich tot nog toe niet op ideeën

www.biobtwvrij.nlwww.biobtwvrij.nl

Al meer dan 84.000 handtekeningen voor het burgerinitiatief om biologisch voedsel twee jaar vrij te stellen van BTW. 40.000 is genoeg om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Althans als de commissie voor de verzoekschriften het daar mee eens is.

De Kamer heeft zich tot nog toe niet op ideeën laten brengen door burgerinitiatieven. In 2007 dwongen 107.000 handtekeningen een debat af over ‘Stop fout vlees’, maar de Kamer maakte geen eind aan de bio-industrie, die tegenwoordig de vlees-industrie wordt genoemd door Wakker Dier en Varkens in Nood. Herstel: de vee-industrie.

Nu dus weer een ruim gesteund initiatief gericht op een andere voedingsstijl. Alleen nu niet tegen een bedrijfstak, maar vóór een nieuwe variant van de vleesmakerij. Op het forum van Bio BTW Vrij? wordt levendig gediscussieerd over de vraag of BTW-verlaging een goed idee is. Een lezer daar schrijft:

Eigenlijk is het heel vreemd dat we voor biologische producten de (bijna) werkelijke prijs betalen. En dat we vervolgens verwachten dat biologische producten kunnen concurreren met gewone producten, die vaak (stevig) worden gesubsidieerd.

Daarom voel ik veel voor het idee van een ‘milieutaks’, waarmee gangbare producten worden belast om hun milieubelasting te compenseren. Biologische producten krijgen deze taks natuurlijk niet, en worden zo goedkoper dan gangbare producten. Dit idee is natuurlijk niet nieuw, maar het komt er op de een of andere manier nooit door…

Goed idee? Er zijn al zo veel bemoeimaatregelen. Maar Westerse landen zitten vol van belastingsprikkeltjes, dus eentje meer of minder maakt ook niet uit. Alles wat kan helpen om op een minder industriële manier gezonder eten te maken is goed. Wat denkt U?

    • Marc Chavannes