Belgische tennissers een jaar geschorst

De Belgische tennissers Yanina Wickmayer en Xavier Malisse zijn een jaar geschorst door het Vlaamse Dopingtribunaal. Het twintigjarige talent Wickmayer, nummer 18 van de wereld, heeft de afgelopen anderhalf jaar drie keer verzuimd haar verblijfsgegevens door te geven aan de antidopingautoriteiten.

Volgens het systeem van de whereabouts zijn topsporters verplicht aan te geven waar zij zich bevinden, zodat dopingcontroleurs controles kunnen uitvoeren. Drie inbreuken op het whereaboutssysteem tellen in principe als een positieve test.

Malisse, nummer 95 op de wereldranglijst bij de mannen, verzuimde drie keer op te geven waar hij was en miste een controle.

De talentvolle Wickmayer haalde dit jaar onverwachts de halve finale van de US Open. Wickmayer speelde deze week een toernooi op Bali, maar ze moest daar als gevolg van de uitspraak van het Dopingtribunaal haar koffers pakken.

Wickmayer voerde ter verdediging aan dat zij er niet kon inloggen op internet. De aanmaningen zou zij hebben gemist wegens verblijf in het buitenland. Malisse (29) beschikte naar eigen zeggen niet over een computer met internet in een hotel en een toernooi. Toen controleurs hem zochten in Parijs zou hij hebben vergeten gewijzigde reisplannen aan te geven.

Beide schorsingen duren tot 4 november 2010. Ook krijgen beiden duizend euro boete. Ze kunnen in beroep gaan bij het internationale sporttribunaal CAS. Op de website van Wickmayer staat dat beiden dat ook zullen doen.