België schorst tennisster Wickmayer voor een jaar

De Belgische tennissers Yanina Wickmayer en Xavier Malisse zijn een jaar geschorst door het Vlaamse Dopingtribunaal. Het twintigjarige talent Wickmayer, nummer achttien van de wereld, heeft de afgelopen anderhalf jaar drie keer verzuimd haar verblijfsgegevens door te geven aan de antidopingautoriteiten.

Volgens het systeem van de ‘whereabouts’ zijn topsporters verplicht aan te geven waar zij zich bevinden, zodat dopingcontroleurs controles kunnen uitvoeren. Drie inbreuken op het whereaboutssysteem tellen in principe als een positieve test.

Malisse, nummer 95 op de wereldranglijst bij de mannen, verzuimde drie keer op te geven waar hij was en miste bovendien een dopingcontrole.

Vooral de schorsing van Wickmayer komt in België hard aan. De talentvolle speelster haalde dit jaar onverwacht de halve finale van de US Open. Zij speelde deze week een toernooi op Bali, maar mag niet meer in actie komen wegens de schorsing.

Wickmayer voerde ter verdediging van haar falen in het systeem van het whereabouts aan dat zij er niet in was geslaagd in te loggen in het internetsysteem. De aanmaningen had zij gemist wegens verblijf in het buitenland.

Malisse (29) beschikte enkele malen niet over een computer met internetverbinding in een hotel en op één van de tennistoernooien. Toen controleurs hem zochten tijdens de kwalificaties voor Roland Garros bleek dat hij had vergeten aan te geven dat hij zijn plannen had gewijzigd, en dat hij in Amerika was gebleven.

De schorsing van beide tennissers is onmiddellijk ingegaan en duurt tot 4 november 2010. Ook krijgen ze een boete van 1.000 euro.

Beiden kunnen tegen het besluit in beroep gaan bij het internationale sporttribunaal CAS. Op de website van Wickmayer staat over de schorsing dat beiden dat ook zullen doen.

Het Vlaams Dopingtribunaal ondersteunt Vlaamse sportbonden bij de organisatie van de disciplinaire procedures rond dopingpraktijken.