Balkenende: EU moet rol in wereld opeisen

Den Haag. Europa moet een eigen plaats opeisen tussen China, de Verenigde Staten en andere wereldspelers. Maar dat betekent wel dat de Europese Unie verantwoordelijkheid neemt voor het oplossen van het klimaatprobleem en voldoet aan de doelen van de VN om de armoede te bestrijden. Dit heeft premier Balkenende gisteren gezegd in Den Haag waar hij de jaarlijkse Europalezing hield. De eigen rol voor Europa op het wereldtoneel betekent volgens Balkenende ook dat werk gemaakt wordt van de herziening van het internationale financieel-economisch stelsel. Verder zou volgens hem de democratische rechtsstaat als een exportproduct van de Unie kunnen fungeren. In zijn toespraak vermeed Balkenende elke verwijzing naar de discussie over de nieuwe voorzitter van de Europese Unie, waarvoor ook zijn naam wordt genoemd.