5 redenen om uit te gaan

1 museumnacht

Amsterdam: 42 musea. Za 19.00-02.00u. Prijs: 17,50 (vvk). www.n8.nl

Meer dan 40 musea in Amsterdam openen hun deuren bij nacht en brengen een programma vol muziek, film en performances. Zo presenteren jonge ontwerpers zich met een modeshow in de Hermitage, strijden muzikanten tijdens de bandjesbattle in W139, zijn er dansperformances in het Joods Historisch Museum en worden bezoekers na middernacht rondgeleid door het Olympisch Stadion.

2 LITERAIR FEEST

Lezersfeest

Rotterdam: Centrale Bibliotheek. Za 20.00-00.00u. Kaarten: 10-17 euro. www.lezersfeest.nl

Eerst interviews, literatuur, voordrachten, poëzie, muziek, cabaret, spoken word, theater, strips, literair loungen en nog veel meer. Na middernacht tot 03.00 uur swingen.

3 dance

United

Utrecht: Nachtburgemeester. Vr 22.00-06.00u. Entree: 15 euro. www.utregunited.nl

Utreg Massive presenteert in de (verbouwde) Nachtburgemeester de dance avond ‘United’. Underground elektronische muziek, variërend van dubstep, techno, drum & bass en alles wat daartussen ligt. Met visuele kunst van studenten van de HKU.

4 filmfestival

North Sea Film Festival (NSFF)

Amsterdam: Studio/K. Van 6 t/m 8 nov. www.northseafilmfestival.com

Onderwater filmfestival met o.a. The best of NSFF, The Big Five van de onderwaterwereld, een blok vol vriendelijke haaienfilms en op zaterdagavond The End of the Line van Rupert Murray. Zaterdag gratis debat met filmmakers en fotografen.

5 tentoonstelling

Document Nederland: Vechters en Vredestichters

Den Haag, Fotomuseum. Za t/m 17 jan. www.fotomuseumdenhaag.nl

Document Nederland is de jaarlijkse documentaire fotografieopdracht van het Rijksmuseum en NRC Handelsblad. Fotograaf Ad van Denderen volgde een jaar lang de Nederlandse krijgsmacht, van rekrutering tot missie.