Zelfs AZ geniet van Arsenal

Arsenal4AZ1

Ruststand 2-0. 25. Fábregas 1-0, 43. Nasri 2-0, 52. Fábregas 3-0, 72. Diaby 4-0, 82. Lens 4-1. Scheidsrechter: Hamer (Lux). Toeschouwers: 59.345.

Het leukste uitje voor AZ in de Champions League ontaardde in een nachtmerrie. De landskampioen had gisteravond bij Arsenal geen schijn van kans en verloor met 4-1.

In theorie kan AZ nog steeds de volgende ronde bereiken. Dan moet het winnen van Olympiakos Piraeus (thuis) en Standard Luik (uit) en dient Arsenal tegen deze teams zijn sportieve plicht te vervullen. Maar trainer Ronald Koeman, gepokt en gemazeld in het Europese voetbal, erkende achteraf dat hij de kansen hierop niet al te hoog aanslaat. „Het is reëler dat we ons richten op de derde plaats (die recht geeft op overwinteren in de Europa League, red.). Dat lijkt me ook voor de club momenteel erg belangrijk. Om te beginnen zullen we de eerstvolgende wedstrijd tegen Olympiakos Piraeus moeten winnen.”

Koeman had als voetballiefhebber zelfs een beetje genoten van de voetballes van Arsenal, ook op de momenten dat zijn team werd weggespeeld. Dat gebeurde vooral als AZ de bal niet in de ploeg kon houden wegens de hoge handelingssnelheid. In de omschakelingen van verdediging naar aanval demonstreerde Arsenal flitsende, oogstrelende combinaties. „Dan zag je dat AZ voor dit niveau te kort komt”, aldus Koeman op berustende toon.

Desondanks was de eerste treffer van de Engelse topploeg niet nodig. David Mendes da Silva liet zich op de rand van het strafschopgebied uitspelen door Cesc Fábregas. De uitblinker schoot niet al te hard in de hoek, maar verraste daarmee doelman Sergio Romero. Kort voor rust drukte Samir Nasri het kwaliteitsverschil uit in nog een doelpunt. De tweede helft had daardoor schriftelijk afgedaan kunnen worden, zeker nadat Moussa Dembélé uitviel met een enkelblessure, al maakte zijn vervanger Jeremain Lens toch weer een doelpunt.

Coach Arsène Wenger gaf zijn sterspelers in de loop van de tweede helft rust. Fábregas, Robin van Persie en Andrei Arsjavin mochten naar de kant. De laatste is door Wenger omgevormd van een avontuurlijke dribbelaar tot een slimme teamspeler die uitstekend past in het concept van Arsenal. „Hij kan in een fractie van een seconde een ploeggenoot vrij voor het doel zetten”, legde Wenger uit.

Door al dat moois op het veld kon de avond voor de massaal mee gereisde AZ-supporters niet kapot. Toen de spelers het veld betraden flitsten honderden camera’s, tot verbazing van de Arsenal-aanhang. De fans uit Noord-Holland voelden zich als Alice in Wonderland en bleven enthousiast tot de laatste minuut.

Spelers als Dembélé en Schaars, die zich nog redelijk staande hielden, stonden ondanks de nederlaag weer even voor een groot publiek in de etalage. In Europa is zo langzamerhand bekend dat AZ zijn eigenaar is kwijtgeraakt. Uitholling van de selectie in de winterstop kan het streven om in de eredivisie bij de bovenste vijf te eindigen negatief beïnvloeden. Maar clubs hebben zich nog niet als roofvogels op het aangeschoten wild gestort.

Technisch directeur Marcel Brands maakt zich vooralsnog ook geen zorgen. „Wat je leest is dat spelers voor weinig weg mogen omdat de club geld nodig heeft. Allemaal niet aan de orde. Die verhalen heb ik in gesprekken met zaakwaarnemers zo snel mogelijk de kop ingedrukt.”

Brands kan zich niet voorstellen dat makelaars, die gebaat zijn bij mutaties, nu voetballers van AZ bij clubs aanprijzen. „Ze hoeven niet te shoppen met spelers, want de clubs kennen onze voetballers wel. Op een moment dat een andere club interesse toont, merk je al snel of het serieus is. Meestal blijft het bij makelaarsverhalen. Er heeft zich nog geen enkele club gemeld voor onze spelers.”

De opgestapte voorzitter Dirk Scheringa had de reputatie dat hij het onderste uit de kan wilde, als een club een van zijn spelers wilde overnemen. Volgens Brands zijn veel geruchten hierover een eigen leven gaan leiden. „Natuurlijk vraag je serieuze bedragen voor je beste spelers. Maar daar zijn we afgelopen zomer nooit aan toe gekomen. Genoa heeft zich gemeld voor Dembélé. Daar bleef het bij. Over geld is nooit gesproken. Alleen Maarten Martens kon naar CSKA Moskou. Hij heeft inmiddels bijgetekend.”

Mocht AZ in de winterstop toch spelers kwijtraken, dan heeft Brands de opvolgers klaar staan. „We hebben voor elke speler een alternatief”, zegt de technisch directeur van AZ. „Ik word zelden verrast. Maar ik verwacht niet dat er spelers vertrekken. Kees Luijckx en Ari spelen weinig, dus zij willen misschien weg. Voor Ari hebben we Jonathas achter de hand, een veel scorende Braziliaan van twintig jaar.” Maar in de zomer zal AZ er met Dembélé wellicht toch aan moeten geloven. In 2011 loopt zijn contract af en mag hij gratis weg. Brands: „Ik zal zeker proberen hem langer aan AZ te binden.”

De Alkmaarse clubleiding heeft afgelopen zomer weinig spelers aangetrokken en veel energie en geld gestoken in het verlengen van contracten. Dat komt de club in de huidige situatie goed van pas. Brands kan zich niet voorstellen dat hij door een lager budget toch gedwongen wordt spelers te verkopen. „We zijn nog ambitieuzer geworden met AZ dan we al waren”, zegt hij optimistisch. „En er zijn meerder oplossingen denkbaar. Achter de schermen zijn we daar druk mee bezig. Dirk is weg, maar zijn vertrek opent ook nieuwe deuren. Wij hebben een interessant product. We kijken minimaal naar hetzelfde of beter. Een begroting van dertig miljoen is de ondergrens. Ook zonder de Champions League gaan we proberen stappen te maken naar 35 of 40 miljoen euro.”

    • Erik Oudshoorn