Xperia X10: Google Android met een smaakje

GADGET

Sony Ericsson Xperia X10

smartphone * * * * *

Het valt niet mee om op te boksen tegen de populariteit van smartphones als de Apple iPhone en telefoons met Google Android. Sony Ericsson probeerde het met de Xperia X1, een toestel met aanraakscherm, werkend op Windows Mobile. Die formule bleek niet zo succesvol als gehoopt, ook al had de telefoon een prachtig scherm. Met de Xperia X10 gooit het Japans/Zweedse bedrijf het over een andere boeg: dit mobieltje draait op Google’s Android besturingssysteem. Maar Sony Ericsson kon het niet laten om zelf ook een smaakje toe te voegen aan het Google-recept. De X10 heeft daarom een eigen Sony Ericsson-laag gekregen, UX geheten. In die UX-omgevingen draaien eigen applicaties zoals Timescape. Daarmee kun je de communicatie met een contactpersoon, of die nou via Facebook, Twitter, sms of mail plaatsvindt, op één plek terugvinden.

Timescape beschikt ook over gezichtsherkenning: zo worden foto’s van maximaal vijf contactpersoon automatisch herkend en verbonden aan de gegevens van die persoon.

Bij de introductie van een nieuwe telefoon is het tegenwoordig voornamelijk de vraag wat voor software je erop kan draaien.

Daardoor zou je bijna de aantrekkelijke specificaties van de X10 vergeten: een 1 GHz processor, 8,1 megapixel beeldchip en een kleurenscherm van 4 inch is meer dan veel concurrenten bieden. Even wachten tot ie begin 2010 in de winkel ligt, maar vooralsnog krijgt de nieuwe Xperia 5 sterren.

Marc Hijink

Meer over de Xperia X10 op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink