Woede over absentie premier

Bijna de hele oppositie in de Tweede Kamer is woedend over het besluit van premier Balkenende (CDA) en vicepremier Bos (PvdA) om niet deel te nemen aan het debat over de toekomst van de AOW. Het debat met de fractievoorzitters staat voor vanavond om half acht gepland. Het werd, nadat de coalitie het eens werd de AOW leeftijd stapsgewijs te verhogen, pas nu op de agenda gezet om Balkenende de gelegenheid te geven erbij te zijn. Dat nu alleen minister Donner (CDA) en staatssecretaris Klijnsma (PvdA) het kabinet vertegenwoordigen noemt oppositieleider Agnes Kant „laf en arrogant”. D66-leider Pechtold vindt de absentie van Balkenende „onnodig polariseren” van de premier. Hij sluit niet uit dat zijn partij, de SP, de VVD en GroenLinks het debat zullen boycotten als Balkenende en Bos wegblijven: ,,Zelfs partijen die sympathie hebben voor het voorstel haken nu af als de top van het kabinet het laat afweten. Balkenende wilde toch zo graag de crisis te lijf? Nou, dit is een Chefsache”. (NRC)