Web wijst de weg na Borghouts

Inwoners van Noord-Holland kunnen vanaf maandag via internet aangeven welke kwaliteiten de nieuwe commissaris van de koningin moet hebben. De provincie hoopt dat zo veel mogelijk Noord-Hollanders hun mening willen geven via de website, zo heeft de provincie vandaag bekendgemaakt.

De huidige Noord-Hollandse commissaris Harry Borghouts (GroenLinks) neemt per 1 december afscheid. Hij besloot kort geleden zijn ontslag in te dienen na kritiek op hem. Hij had declaraties van toenmalig gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) goedgekeurd zonder dat die volledig werden onderbouwd met bonnetjes. Hooijmaijers zelf trad al eerder af als gevolg van de Landsbanki-affaire, waarbij Noord-Holland 78 miljoen euro kwijt is geraakt. Ook weigerde Borghouts aanvankelijk een nevenfunctie bij pensioenfonds ABP op te geven. Met het zijn vertrek verliest GroenLinks zijn enige commissaris van de koningin.

Inwoners van Noord-Holland mogen nu bepalen over welke eigenschappen de opvolger van Borghouts moet beschikken. Ze hebben vanaf maandag twee weken de tijd om daarover een vragenlijst in te vullen. De fractievoorzitters in Provinciale Staten willen alle reacties mee laten wegen in de uiteindelijke profielschets voor een nieuwe commissaris.

Een commissaris van de koningin wordt door de Kroon benoemd voor een termijn van zes jaar.