Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Aandacht voor het groeiend aantal ‘woningovervallen’. Overvallers dringen huizen binnen nadat ze eerst keurig hebben aangebeld. Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Prins Bernhard heeft al in 1937, ver voordat Greet Hofmans aan het hof kwam, een helderziende genezer geraadpleegd, volgens getuigenverklaringen uit 1946. Bernhard raakte in 1937 gewond bij een auto-ongeluk. Daarna zou hij de Indiase genezer Pranananda naar paleis Soestdijk hebben gehaald. Pranananda werd door de Nederlandse veiligheidsdienst onderzocht omdat hij tijdens WO II collaboreerde met de nazi’s.Ned.2, 20.25-20.50u.

Koppen. Zaterdag begint België een inentingscampagne tegen de Mexicaanse griep. ‘Griepcommissaris’ Marc Van Ranst wordt gevolgd. Van Ranst kreeg veel kritiek wegens onduidelijke communicatie en chaotische organisatie van de vaccinatiecampagne. Verder een reportage over de jacht. Twee vrouwelijke jagers worden gevolgd. En een reportage over 20 jaar na de Muur. Eén, 20.45-21.20u.

Nova/Den Haag vandaag. Aandacht voor Afghanistan. Nobelprijswinnaar en oud-president Gorbatsjov van de voormalige Sovjet-Unie raadt Nederland aan zich zo snel mogelijk uit dat land terug te trekken. Verder een verslag over het geplande AOW-debat. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

De wereld draait door. Violist en orkestleider André Rieu praat over de dvd-box Allemaal André, een verzameling van zijn muzikale werk. Mart Smeets komt aandacht vragen voor Passie, een selectie van zijn schrijfsels waarmee hij zijn veertigjarig jubileum in de sportjournalistiek wil vieren. De muziek wordt verzorgd door de band Lenin. Jort Kelder is tafelheer. Ned.3, 19.30-20.22u.

Question time. Politiek discussieprogramma, waarbij het studiopubliek in Reading via presentator David Dimbleby vragen stelt aan onder anderen de hoofdcommissaris van de Metropolitan Police, sir Ian Blair. BBC 1, 23.35-0.35u.

informatief

The culture show. Aandacht voor het eerste openbare museum ter wereld, het Ashmolean Museum of Art and Archaeology in Oxford. Het museum ging in 1683 open en bezit onder meer een fraaie collectie tekeningen van Raphael. Het heeft een ingrijpende en kostbare renovatie ondergaan. Ook een reportage over het leven in Oxford, een discussie over poëzie tussen Keats-biograaf Andrew Motion en Jane Campion die een film maakte over de dichter: Bright Star. Simon Mayo en Mark Kermode praten over de toekomst van de 3D-film. BBC 2, 20.00-21.00u.

De keuringsdienst van waarde: Peper. Consumentenprogramma over eten. Eeuwen geleden kwam de kostbare peper uit de Oost, nu ligt het in iedere supermarkt voor het grijpen. Er zijn zwarte en witte peperbessen, maar ook groene en rode. Tezamen in een potje worden ze aangeboden als ‘vierseizoenenpeper’. Maar welke kleur hoort nou bij welk seizoen? Ned.3, 20.30-21.00u.

Andere tijden. Klein in de DDR. Geschiedenismagazine. In de aflevering van vanavond is te zien hoe de jeugd achter het IJzeren Gordijn werd klaargestoomd om een ideale DDR-burger te worden. Presentatie: Hans Goedkoop. Ned.2, 21.25-22.00u.

Wie geht’s, Deutschland? Reportage over de algemene toestand in verenigd Duitsland, twintig jaar na de val van de Muur. Duitse politici, intellectuelen en prominenten uit bedrijfsleven en de wetenschap maken de balans op. ZDF, 22.15-23.45u.

documentaire

Document: 20, geboren op de dag dat de muur viel. Tweede deel van documentaire, waarin vier gezinnen met kinderen die werden geboren op de dag dat de Muur viel, teruggaan naar hun DDR-roots. Afl. De zon komt op in het Oosten. Ned.2, 22.50-23.41u.

sport

UEFA Europa League: Dinamo Zagreb - Ajax. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd. RTL 7, 19.55-22.45u.

UEFA Europa League: FC Kopenhagen - PSV. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd. RTL 7, 19.55-22.45u.

UEFA Europa League. Samenvattingen. Samenvattingen met o.m. Heerenveen - Hertha BSC en FC Twente - FC Sheriff Tiraspol. RTL 7, 23.00-0.15u.