VN halen deel staf weg uit Kabul na aanslag

De Verenigde Naties halen tijdelijk ongeveer de helft van hun buitenlandse personeel uit Afghanistan, na een zware aanval vorige week op een pension in Kabul waar VN-medewerkers verbleven.

Ongeveer 600 medewerkers worden nu drie tot vier weken verplaatst naar een veiliger locatie. De meeste van hen vertrekken naar Dubai; een kleine groep zal elders in Afghanistan verblijven.

De VN benadrukken dat het niet gaat om een evacuatie. „De Verenigde Naties zijn al een halve eeuw in Afghanistan en we zijn niet van plan nu te vertrekken. Het Afghaanse volk wil dat we blijven”, aldus VN-woordvoerder Alim Siddique. „Maar na de gebeurtenissen van vorige week, moeten we er natuurlijk voor zorgen dat we ons personeel kunnen beschermen.”

De missie van de VN in Afghanistan heeft ongeveer 5.600 medewerkers, waarvan ongeveer 1.100 buitenlanders. De meeste buitenlandse werknemers wonen in de hoofdstad Kabul, verspreid over meer dan 90 pensions. Toen gewapende mannen zo’n pension in Kabul vorige week bestormden werden vijf buitenlandse medewerkers gedood.

De dood van vijf Britse militairen, die gisteren op hun basis in het zuiden van Afghanistan werden doodgeschoten door een Afghaanse politieagent, heeft in Groot-Brittannië de twijfels over de missie verder aangewakkerd. De militairen waren net teruggekomen van een patrouille met Afghaanse agenten, ze waanden zich veilig binnen de muren van hun kampement, hadden hun helmen en scherfvesten uit gedaan, toen ze door de agent, die op een dak stond, onder vuur werden genomen.

Niet alleen vielen er vijf doden, ook raakten zes Britten en twee Afghaanse agenten gewond. De dader ontkwam op een motorfiets. Hij werkte sinds 2007 voor de politie. Onbekend is of hij een infiltrant was van de Talibaan of om een andere reden tot zijn daad kwam.

De buitenlandse troepen proberen de Afghaanse politiemacht in hoog tempo uit te breiden. Het incident heeft tot kritiek geleid dat men daarbij te snel te werk gaat en onvoldoende informatie verzameld over de agenten in opleiding.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Kouchner heeft gisteren in gesprek met buitenlandse journalisten gezegd dat de Europese landen in Afghanistan meer moeten samenwerken. Gevraagd of de NAVO niet goed functioneert in het land zei hij: „Ze functioneert helemaal niet.”

Volgens Kouchner moet het bondgenootschap zich achter president Karzai scharen nu hij officieel herkozen is. „Karzai is corrupt, oké. Maar hij is onze man.” (AP, AFP, Reuters)