Visueel rijke afscheidsfilm van suïcidaal meisje van elf

Le hérisson

Regie: Mona Achache. Met: Josiane Balasko, Garance Le Guillermic, Togo Igawa. In: 5 bioscopen. * * *

Paloma, een vroegwijs meisje van elf, besluit om op de dag van haar twaalfde verjaardag een eind aan haar leven te maken. Ze heeft nog 165 dagen te gaan. Om iets na te laten, maakt ze met de camera van haar vader een film van het gezin waarin ze opgroeit: neurotische moeder, afwezige vader en ruziezoekende zus. Ze wonen in een luxe complex met een aantal medebewoners en een conciërge.

Omdat haar familie haar emotioneel verwaarloost, sluit ze vriendschap met een nieuwe, intrigerende Japanse portiekgenoot en Renée Michel, de korzelige conciërge.

De vorm van Le hérisson is het sterkste punt van de film. Paloma’s videobeelden en voice-over worden afgewisseld met scènes die als het ware door een alwetende verteller worden gadegeslagen, zoals de ontluikende romance tussen Renée en Kakuro Ozu, de welgemanierde Japanner. Ook bevat de film twee leuke animatie-intermezzo’s die de op hol geslagen verbeelding van Paloma verbeelden. Le hérisson is dus een visueel rijke film en zit ook nog eens vol innemende, zij het weinig verrassende karakterschetsen.

André Waardenburg

    • André Waardenburg