Verdrag van Lissabon kan in december al van kracht worden

brussel/londen. Het Verdrag van Lissabon, dat de Europese Unie slagvaardiger en democratischer moet maken, kan op 1 december in werking treden. Dat heeft EU-voorzitter Zweden gezegd. De Tsjechische president Vaclav Klaus zette dinsdag als laatste zijn handtekening onder het nieuwe EU-verdrag, waarmee definitief een eind is gekomen aan de jarenlange politieke strijd over wijzigingen in het EU-bestel. De Zweedse premier Reinfeldt zei dat hij nu direct zal beginnen met het consulteren van zijn collega-regeringsleiders over de invulling van de vacatures. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zei dat hij nu ook zijn nieuwe commissie kan formeren. Die blijft door het nieuwe verdrag bestaan uit 27 leden - voor elke lidstaat één. Verder dwong het fiat van de Tsjechische president de Britse Conservatieven tot een ommezwaai. De Tories, die fel tegen `Lissabon` zijn, hadden de kiezers steeds een referendum over het verdrag beloofd. Dat is nu van de baan: ”Wat er is gebeurd, betekent dat het niet langer mogelijk is een referendum over het verdrag van Lissabon te houden”, zei hun buitenlandwoordvoerder.