Veiling New York breekt records

Voor het eerst sinds mei 2006 overtrof het resultaat de verwachtingen van Sotheby’s. De avondveiling van impressionistische en moderne kunst gisteren in New York bracht 181 miljoen dollar op, 20 miljoen meer dan maximaal verwacht.

Een belangrijke bijdrage aan het succes leverde de Nederlandse investeerder Louis Reijtenbagh, van wie 39 van de 66 werken op de veiling afkomstig waren. Zijn Jonge Arabier van Kees van Dongen ging weg voor bijna 14 miljoen dollar, een record voor de kunstenaar die in dit werk uit 1910 dicht bij de stijl van Matisse komt. Van zijn collectie zijn er 22 verkocht, voor een totaalbedrag van 58,5 miljoen dollar. Volgens persbureau Bloomberg volgde Reijtenbagh, nippend aan witte wijn, de veiling vanuit een duistere loge. Verkocht zijn onder meer zijn Manet (2,0 mln), beide De Chirico’s (2,3 en 2,9) en de drie Picasso’s (2,1, 10,4 en 8,1).

De hoogste opbrengst, 19,3 miljoen, was gisteravond voor het beeld L’homme qui Chavire van Alberto Giacometti. Onder leiding van veilingmeester Tobias Meyer werd levendig geboden door belangstellenden uit alle werelddelen. „De verzamelaars zijn terug”, zei Meyer na afloop.

Reijtenbagh was niet de enige investeerder die onder invloed van de kredietcrisis afscheid nam van kunstwerken. De Giacometti was van S.I. Newhouse Jr., eigenaar van uitgeverij Condé Nast. Volgens de New York Times had hij er ongeveer 20 miljoen voor betaald. Het beeld van Giacometti was er één uit een oplage van zes. Een ander werd tijdens het hoogtepunt van de kunsthausse (mei 2007) geveild voor 18,5 miljoen.

Reijtenbagh’s collectie kwam onlangs in het nieuws toen hij Gerrit Berkheydes De bocht van de herengracht verkocht aan het Rijksmuseum. Hij had het, met ander werk uit zijn collectie, als onderpand gebruikt bij verschillende banken. Die gingen onlangs akkoord met de verkoop.

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

Veiling Reijtenbagh

In het artikel Veiling New York breekt records (5 november, pagina 9) staat dat op 4 november 39 werken uit de collectie van Louis Reijtenbagh zijn geveild. Het waren er 24; 22 zijn verkocht.