True bromance

Presentator Rutger Castricum van PowNed geeft minister Plasterk (Media) een dikke knuffel in perscentrum Nieuwspoort. Net als WNL, voorheen Wakker Nederland, krijgt de omroep van de minister een zendmachtiging voor de nieuwe concessieperiode die in 2010 ingaat. PowNed en WNL krijgen vijf jaar de tijd om te bewijzen dat ze als aspirant-omroepen toegevoegde waarde leveren aan het publieke bestel.

De idealistische omroep Llink verdwijnt als publieke omroep. Plasterk is van mening dat Llink zijn eigen ambities niet heeft waargemaakt, onder meer op het gebied van internet en interactie met de doelgroep.

De huidige aspirant-omroep Max wordt in september 2010 wel definitief toegelaten als volwaardige publieke omroep. Max heeft in de ogen van Plasterk zijn toegevoegde waarde aan het bestel wel bewezen. De grootste omroep van Nederland, de TROS, kreeg een vermaning vanwege het overtreden van sponsorregels maar mag gewoon blijven bestaan.

De foto op de achtergrond toont premier Willem Drees, net als Plasterk een sociaal-democraat, op campagnepad in de jaren 50. De foto van Drees in gesprek met twee potentiële kiezers (waarvan een hier zichtbaar) is onderdeel van een overzichtstentoonstelling in Den Haag van politiek fotograaf Dolf Toussaint, ter gelegenheid van diens 85ste verjaardag. Die loopt tot 13 november in het stadhuis, waarna een deel van het werk nog in de Tweede Kamer en Nieuwspoort te zien blijft tot 3 december. De entree is gratis.

Meer informatie over de tentoonstelling op nrcnext.nl/links