Thailand kwaad op Cambodja om Thaksin

De Thaise regering heeft zijn ambassadeur in Cambodja teruggetrokken, omdat de Cambodjaanse premier Hun Sen de voormalige Thaise premier Thaksin Shinawatra een baan heeft gegeven als economisch adviseur. Thaksin is een tegenstander van de huidige Thaise regering. Hij verblijft in zelf verkozen ballingsschap sinds augustus vorig jaar, twee maanden voor hij werd veroordeeld tot twee jaar cel wegens corruptie.

Thailand wil dat hij wordt uitgeleverd, maar Cambodja heeft al aangekondigd dat daarvan geen sprake zal zijn als hij besluit in het land te verblijven. „Goede vrienden moeten elkaar helpen in moeilijke omstandigheden.” De Cambodjaanse regering noemde de veroordeling van Thaksin in een verklaring „politiek gemotiveerd”.

De verhouding tussen de buurlanden komt hiermee verder op scherp te staan. Cambodja en Thailand zijn al verwikkeld in een grensconflict rond de Preah Vihear tempel. Sinds deze in 2008 door Unesco op de Werelderfgoedlijst werd geplaatst, hebben beide landen er militairen gestationeerd en kwamen enkele soldaten om bij schietincidenten.

Regelmatig wordt in Thailand gedemonstreerd tegen Cambodja. Volgens de Thaise regering mengt Cambodja zich met deze benoeming in de Thaise politiek. Premier Abhisit Vejjajiva zei tegen persbureau AFP dat de actie het „Thaise rechtssysteem schaadt en van invloed is op het volkssentiment”. De benoeming van Thaksin ligt gevoelig in Thailand omdat hij de spil is in een langlopend politiek conflict. Thaksin werd in 2006 in een staatsgreep door het leger afgezet, tot woede van de miljoenen Thai die op hem hadden gestemd. Nu werkt hij aan een politieke terugkeer.