Schip van marine 100 mln duurder

Een nieuw schip voor de Nederlandse marine valt bijna 100 miljoen euro duurder uit dan vier jaar geleden was begroot. Het totale aanschafbedrag wordt 363,5 miljoen euro, terwijl in 2005 nog werd uitgegaan van 265 miljoen euro.

Dat heeft staatssecretaris Jack de Vries (Defensie, CDA) gisteren gemeld in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens De Vries is het schip duurder uitgevallen wegens de „strengere wet- en regelgeving op milieugebied” waardoor het schip moest worden vergroot. Het fregat zou alleen hierdoor al 25 miljoen euro duurder zijn.

Ook de „ontwikkelingen in de scheepsmarkt” zorgen voor extra kosten (12 miljoen euro), aldus De Vries. „Door een aantrekkende markt is de vraag naar bijvoorbeeld staal en koper, maar ook naar dieselmotoren en andere voortstuwingscomponenten toegenomen. De dalingen van prijzen en levertermijnen in 2009 compenseren slechts een deel van de stijging die in de afgelopen jaren is ontstaan.”

Het nieuwe schip is een logistiek ondersteuningsschip en moet het bevoorradingsschip Hr. Ms. Zuiderkruis vervangen, dat in 2013 uit de vaart wordt genomen. De Zuiderkruis is 38 jaar in dienst en is volgens Defensie aan vervanging toe. De vervanger wordt in 2014 aan Defensie overgedragen waarna het in 2015 kan worden ingezet voor bijvoorbeeld het bevoorraden op zee en ter ondersteuning van landeenheden.

De Tweede Kamer is verontwaardigd over de hogere kosten. Het CDA is „heel kritisch” over het project en over de uitleg van de prijsstijging, zegt CDA-Kamerlid Rendert Algra tegen het ANP. „Ik vraag me af of dit correct is. Ook staal is maar even duur geweest maar later weer in prijs gezakt.” Als De Vries hem niet kan overtuigen van de hogere kosten, wil het CDA dat hij opnieuw gaat onderhandelen. De SP wil dat het project wordt uitgesteld.

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

Marineschip

In het bericht Fregat gaat 100 miljoen meer kosten (5 november, voorpagina) wordt ten onrechte gesproken van een fregat. Het schip voor de Nederlandse marine dat duurder uitvalt is een logistiek ondersteuningsschip.