RTL, SBS: schikking tv-belspel met OM

De commerciële omroeporganisaties RTL en SBS Broadcasting betalen de Staat elk ruim 9 miljoen euro om een rechtszaak over belspellen te ontlopen. Twee betrokken productiebedrijven, 2Waytraffic en Endemol, schikken ook, voor respectievelijk 4,3 en 1,5 miljoen euro.

Een woordvoerder van RTL beklemtoont dat de omroep met de betaling niet erkent dat zij de wet heeft overtreden. De schikking voorkomt naast een rechtszaak ook een procedure om RTL en SBS de winst uit de belspellen te ontnemen.

In 2007 begon het Openbaar Ministerie (OM) een strafrechtelijk onderzoek naar belspelletjes op televisie. De spellen op de SBS- en RTL-zenders zouden in strijd zijn met de Gedragscode Promotionele Kansspelen. Ook 2Waytraffic en Endemol handelden in strijd met die regels door de uitzendingen te produceren. De spelletjes zijn inmiddels gestopt.

„Wij zijn nog steeds van mening dat we volgens de code hebben gehandeld”, zegt een RTL-woordvoerder. „We wilden hiermee een eind maken aan de hele procedure.” SBS, Endemol en 2Waytraffic willen niet reageren.

„Als er niets mis was, zouden ze niet betaald hebben”, zegt een woordvoerder van het OM.

In de gedragscode staat dat kansspelen zijn toegestaan als ze een product promoten, maar dat ze misleidend noch onvolledig mogen zijn, dat een gesprek maximaal 60 cent mag kosten en dat presentatoren kijkers niet mogen verleiden om veel te bellen.

Toenmalig RTL-directeur Fons van Westerloo erkende eerder dat de belspelletjes niet helemaal eerlijk verliepen, maar legde de verantwoordelijkheid daarvoor bij producent Endemol.

In de Tweede Kamer zei minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) dat het schikkingsbedrag zo hoog was, dat hij persoonlijk toestemming voor de regeling heeft gegeven.