Oud-directeur NMO gearresteerd

Oud-directeur Frank William van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) is gisteren gearresteerd op verdenking van corruptie. Ook zijn zoon en diens vrouw zijn opgepakt, alsmede directeur Mike K. van het inmiddels failliete Hilversumse beeld- en geluidbedrijf Kalános.

Mike K. zou de omroepdirecteur steekpenningen hebben betaald in ruil voor opdrachten bij de NMO. Volgens het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) gaat het om misbruik van meer dan 600.000 euro publiek geld. De NMO is een kleine, religieuze omroep die tot het publieke bestel hoort.

De zaak is twee jaar geleden door de NMO zelf aangekaart. In 2007 werd de directeur ontslagen. Na een aangifte van het Commissariaat voor de Media deed de opsporingsdienst FIOD/ECD onderzoek.

In maart volgden doorzoekingen op het Mediapark in Hilversum en in enkele panden in de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Daarbij werden administratie en digitaal materiaal in beslag genomen.

Het OM verdenkt alle verdachten van valsheid in geschrifte. Frank William zou zich verder schuldig hebben gemaakt aan het oplichten van de Belastingdienst en het aannemen van steekpenningen. Mike K. wordt verdacht van het omkopen van de omroepdirecteur. De NMO maakt gebruik van publiek geld om radio- en televisieprogramma’s te maken.

Frank William zou, zonder elders prijsopgaven te vragen, jarenlang opdrachten hebben verstrekt aan Kalános. Het beeld- en geluidbedrijf betaalde in die periode het camerabedrijf van de zoon van Frank William maandelijks 1.500 euro voor ‘adviezen’. Justitie vermoedt dat de betalingen een wederdienst waren voor de opdrachten die Kalános kreeg.

Het bedrijf Kalános ging medio 2007 failliet. De curator is een aansprakelijkheidsprocedure begonnen tegen de nu gearresteerde ex-directeur Mike K. Volgens de curator is wanbeleid een belangrijke oorzaak van het faillissement. Kalános liet een schuld achter van enkele miljoenen euro’s.

Uit onderzoek van deze krant bleek eerder dit jaar dat Kalános ook goede relaties had met managers van de publieke omroepen waarvoor het bedrijf werkte.

Het voormalig hoofd facilitaire zaken bij AKN (de facilitaire organisatie van AVRO, KRO en NCRV) kocht via Kalános een vakantiewoning en wijngaarden in Hongarije. De zoon van de AKN-manager kreeg een baan bij Kalános. Ook het voormalig hoofd faciliteiten van de NOS kocht via Kalános grond in Hongarije, net als de broer van het oud-hoofd faciliteiten bij de NPS.

Het functioneel parket sluit meer aanhoudingen niet uit.

Meer achtergronden op nrc.nl/omroep

    • Joep Dohmen