Oppositie wil wegblijven bij AOW-debat

De oppositie dreigt weg te blijven bij het debat over de AOW-leeftijd. SP, VVD, PVV, GroenLinks en D66 vinden het debat overbodig nu premier Balkenende (CDA) en vicepremier Bos (PvdA) niet aanwezig zullen zijn.

Het kabinet liet de Kamer gisteren weten dat alleen minister Donner (Sociale Zaken, CDA) en staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) vanavond zullen komen.

GroenLinks-leider Halsema verzocht bij het aanvragen van het debat expliciet om de aanwezigheid van Balkenende en Bos. CDA en PvdA ondersteunden dat. Het debat was juist uitgesteld zodat de premier erbij kon zijn. SP-leider Kant noemt het wegblijven van Balkenende en Bos „laf en arrogant”. Rutte (VVD) betitelt het als „minachting van het parlement”. Pechtold (D66) vraagt zich af: „Balkenende wilde toch zo graag de crisis te lijf? Nou dit is chefsache.”

De politiek gevoelige verhoging van de AOW-leeftijd is de eerste structurele hervorming om de crisis in de staatsfinanciën te bestrijden. Het kabinet vindt de aanwezigheid van Donner en Klijnsma voldoende. Een woordvoerder: „Het gaat nu om de uitvoering, dan is het gebruikelijk dat specialistische bewindslieden zo’n debat doen.” De coalitie, een Kamermeerderheid dus, staat er achter.

PvdA-leider Bos verklaarde onlangs de AOW-maatregel „te vuur en te zwaard” te willen verdedigen. Kant: „Dat geldt blijkbaar alleen voor een zaal met zijn eigen partijbonzen als klapvee.”

Eerder nog bekritiseerden VVD en GroenLinks het weglopen van de PVV bij een debat over de aanpak van de crisis. Wilders vond het debat zinloos omdat alles al binnen de coalitie was afgestemd. Een foute beslissing, vond Rutte. „De VVD-fractie zal tot de laatste snik knokken en vechten om idealen hier te verwezenlijken en zaken te verbeteren.” Halsema: „Een echte democraat verlaat nooit een democratisch debat.” Die situatie is onvergelijkbaar, zegt Halsema. Hier gaat het om een debat op hoofdlijnen, niet alleen met vakministers, maar met politieke leiders.

SGP-leider Van der Vlies wijst erop dat het kabinet zelf mag weten wie het afvaardigt: bij zo’n majeure beslissing moet ten minste één van de politiek leiders zijn. De Kamer zou vanmiddag bespreken of en hoe het debat verdergaat.

Zware beroepen: pagina 13

Volg het nieuws over het AOW-debat op nrc.nl