op nrcnext.nl

Geld verdienen met tweets

Sommige twittergebruikers hebben duizenden volgers en veel invloed. Al die mensen lezen hun berichten en koppelen daar eventueel een actie aan, zoals een aanbevolen artikel lezen of een film kijken. Dus dachten marketeers vorig jaar: als we er voor zorgen dat we een zogenaamd ‘affiliate model’ voor Twitter verzinnen, hebben we een nieuwe inkomstenbron. Dus stel: elke keer als een twittervriend via jouw bericht een aankoop doet, krijg jij een kleine beloning en strijkt de aanbieder de winst op. Iedereen blij. Maar zo makkelijk bleek het niet te zijn.

Niet leuk, wel handig

Voortaan hebben de Eeyores – de mopperende ezel uit Winnie de Pooh – onder ons een weerwoord. De volgende keer dat je beticht wordt van negativiteit en chagrijn beroep je je op het algemeen belang en verwijs je naar recent onderzoek uit Australië: chagrijnige mensen denken helderder dan gelukkige mensen. De groep van professor Forgas aan de universiteit van New South Wales publiceerde dat in Australian Science Magazine. Vrolijkheid bevordert weliswaar creativiteit, flexibiliteit en samenwerking, maar (mild) humeurige mensen letten beter op hun omgeving, en denken zorgvuldiger. Ze kunnen ook concreter en helderder dingen uitleggen.