Niezen verontrust

Als er iemand in hun buurt niest, schatten mensen de kans hoger in dat ze een hartaanval krijgen voor hun vijftigste of dat ze omkomen bij een auto-ongeluk. Bovendien blijkt een niezer in de buurt de politieke meningen van mensen te beïnvloeden. Dat blijkt uit onderzoek van psychologen van de universiteit van Michigan dat binnenkort verschijnt in Psychological Science. Dat mensen banger worden om ziek te worden als iemand in de buurt niest,vonden de psychologen verklaarbaar. Maar van die politieke standpunten wilden ze meer weten. In een winkelcentrum benaderde een vrouwelijke onderzoeker mensen met een vragenlijstje. Bij de helft van degenen die wilden meedoen, nieste ze in haar arm voordat ze de vragen gaf. De belangrijkste vraag: moet de overheid 1,3 miljard dollar aan ‘groene banen’ uitgeven of aan griepvaccins? Als er niet geniest werd, koos slechts 17 procent de vaccins; een nies verhoogde dit tot 48 procent.