Niet nog zo'n doos op palen

Skicentrum Snowworld in Zoetermeer wil uitbreiden. De plannen zijn omstreden.

Natuurliefhebbers zijn tegen, maar voorstanders zien grote economische kansen.

zoetermeer skicentrum snowworld foto rien zilvold Zilvold, Rien

Met gepaste trots showt directeur Koos Hendriks de vele attracties van zijn overdekte wintersportdorp Snowworld in Zoetermeer: drie skibanen, een fonduerestaurant, fitnessruimten, vergaderzalen en een sportwinkel. Je zou hem de sneeuwkoning van Nederland kunnen noemen, want hij is ook eigenaar van Snowworld in het Limburgse Landgraaf, bekend door een zeer lange skibaan van ruim vijfhonderd meter en een groot viersterrenhotel ernaast.

Koos Hendriks wil nu in Zoetermeer een vierde baan bouwen. „Je moet innoveren want anders word je ingehaald door de concurrentie”, zegt hij. „Dat geldt voor attractieparken zoals de Efteling en ook voor ons. De baan in Landgraaf heeft bewezen dat er behoefte is aan een nieuwe uitdaging. Daar trekt de lange baan in de zomer vooral professionele teams uit de hele wereld. Hier verwacht ik dat in dit dichtbevolkte deel van Nederland de lange baan zal zorgen voor een stabielere bezoekersstroom, het gehele jaar door.”

Het plan voor de vierde baan is omstreden. Het skiparadijs ligt aan de rand van de stad, op een voormalige vuilstortplaats, in een park dat deel uitmaakt van de ‘groenblauwe slinger’, een reeks groengebieden tussen de Zuid-Hollandse steden. De derde skibaan werd gedeeltelijk al gebouwd in deze slinger, en de vierde baan zou een nog veel groter deel van het park in beslag nemen. Natuurvrienden, vogelaars, omwonenden en een enkele politieke partij zoals de SP zijn acties begonnen om de bouw tegen te houden. „Behoud het leefgebied van de ransuil”, gebiedt een mailactie van de Vogelwerkgroep Zoetermeer die waarschuwt voor „bouwwerken die het uitzicht belemmeren” en „parkeerdrukte” in het Buytenpark.

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer hebben onlangs ingestemd met de plannen. Wethouder Bé Emmens (VVD): „Wij profileren ons al jaren als leisure-stad. We hebben een golfbaan, een klimtoren, een wildwaterbaan, een ijshal en Snowworld. Die vormen samen de Big Five van Zoetermeer. Het bedrijf moet met z’n tijd meegaan, ook om met een langere baan meer evenementen naar de stad te kunnen halen. Wij willen daar aan meewerken. Het bedrijf is nu al goed voor zo’n tweehonderd tot driehonderd banen en daar komen er straks weer vijftien bij. We willen natuurlijk niet dat die werkgelegenheid straks naar elders verhuist.”

De omwonenden zijn kwaad. „De gemeente wil graag leisure-stad zijn, maar intussen verdwijnt hier in de stad alle natuur. Moeten we straks helemaal naar de duinen bij Wassenaar om uit te waaien?”, zegt Marijke de Gans. Samen met haar echtgenoot woont ze op enkele honderden meters afstand. Buurtgenoot Fred Jager: „Laatst kwamen bij een vergadering heel veel mensen uit de skiwereld vertellen hoe ontzettend belangrijk zo’n vierde baan wel niet is. Welnu, laat ze dan zorgen voor een beter ontwerp op een andere plaats.”

Onno de Gans: „Net als bij deze vierde baan was de belofte bij de derde baan dat die mooi in het landschap zou worden ingepast. En wat is het geworden? Een doos op palen met daaronder een woestijn waar niets meer groeit of bloeit. Dat Snowworld en de gemeente willen meegaan in de vaart der volken is begrijpelijk, maar nergens blijkt dat zij zich ook maar iets gelegen laten liggen aan de impact van die plannen op de omgeving en de samenleving.”

De omwonenden geloven niet dat een vierde baan de werkgelegenheid in Zoetermeer veel goed zal doen. Maar zelfs als dat zo is, dan betekent dit toch niet dat een ondernemer carte blanche moet krijgen? Onno de Gans: „Straks wil hij een vijfde en een zesde baan. Straks moeten hier huizen worden gesloopt om de bouw van de zeventiende baan mogelijk te maken. Elke uitbreiding verkleint de kans later andere plannen nog te kunnen tegenhouden.”

De bewoners vragen zich af wat er gebeurt als de economische recessie nog even doorzet. Fred Jager: „Straks is hij failliet en staan hier vier skibanen.” Onno de Gans: „Die breken wij dan af. Als werkgelegenheidsproject voor mensen die bij Snowworld hun baan zijn kwijtgeraakt.”

Directeur Hendriks van Snowworld begrijpt niet waar mensen zich zo druk om maken. „Vlakbij wordt een groot recreatiegebied aangelegd, de Kleine Driemanspolder. Wat maakt die halve hectare in het Buytenpark dan nou helemaal uit? Stilstand is achteruitgang.”

Wethouder Bé Emmens is wat begripvoller. Hij noemt de aanwezigheid van met name uilen een „belangrijk knelpunt”, en zegt dat met name de „landschappelijke inpassing” van de skihal nader moet worden bestudeerd.

De omwonenden hebben daar weinig fiducie in. Zal de skibaan straks worden ingepast in het Buytenpark? Welnee, vermoedt Fred Jager, het is andersom. „Het park wordt ingepast in Snowworld. Het park dient straks als kijkgroen voor mensen die in het restaurant bovenin de vierde baan zitten te dineren.”

De derde en grootste skibaan van Snowworld in Zoetermeer – een vierde skibaan ligt op de tekentafel, tot afgrijzen van omwonenden en natuurliefhebbers.

    • Arjen Schreuder