Na Honda en BMW stapt ook renstal van Toyota uit Formule 1

Rotterdam. Als laatste Japanse team stapt de renstal van Toyota uit de Formule 1. Dat heeft topman Akio Toyoda van `s werelds grootste autofabrikant ter wereld gisteren in Tokio bekendgemaakt. Hoewel Toyota over een van de grootste budgetten beschikte in de Formule 1, ongeveer 300 miljoen dollar per jaar, won de renstal sinds het debuut in 2002 geen enkele race. Vorig jaar vertrokken Super Aguri en Honda uit de hoogste klasse van de autosport, het Duitse BMW deed zondag in de slotrace van het seizoen voor het laatst mee in de Formule 1. ”Dit was een moeilijke maar onvermijdelijke beslissing”, zei Toyoda op een persconferentie in de Japanse hoofdstad. ”Sinds het economisch klimaat vorig jaar verslechterde, hebben we geworsteld met de vraag of we door moesten gaan in de Formule 1. We trekken ons volledig terug.” Toyota zal dus ook geen motoren meer leveren aan andere teams. Dit jaar voorzag Toyota de Britse renstal Williams van motoren. Zondag was de laatste race van 2009, in Abu Dhabi. Van de tien Formule 1-teams dit jaar blijven er acht over. Met de komst van vier nieuwe renstallen (Lotus, USF1, Manor en Campos) komt het totaal voor 2010 op twaalf, met in totaal 24 auto`s.