Man met brede kop? Pas op!

Na de waist-to-hip ratio voor het lijf, is er nu de width-to-height ratio voor het gezicht.

Ook deze is groter bij de man, zeker bij een agressieve.

Voor mannen met een relatief breed gezicht moet je oppassen. Zo’n man ziet er agressief uit en vaak is hij het ook. Je ziet het zo, schrijven Canadese psychologen en neurowetenschappers in het oktobernummer van het wetenschappelijke tijdschrift Psychological Science. Mensen kunnen op basis van een foto van een mannengezicht redelijk inschatten hoe agressief die man is en daarvoor hoeven ze die foto maar 39 milliseconden te zien.

Die mensen maken daarbij waarschijnlijk gebruik van de verhouding tussen de hoogte en de breedte van het gezicht: de afstand tussen de uitersten der jukbeenderen (de breedte) gedeeld door de afstand van wenkbrauwen tot bovenlip (de hoogte). De onderzoekers noemen die verhouding de width-to-height ratio (WHR). Dat is ongetwijfeld bedoeld als woordspeling op de beter bekende waist-to-hip ratio, die ook altijd als WHR wordt afgekort: de verhouding tussen taille en heupen.

Beide WHR’s zijn bij mannen groter dan bij vrouwen. Een kleine waist-to-hip ratio geeft een vrouw haar mooie zandloperfiguur; een grote width-to-height ratio maakt een mannengezicht agressief – en de man zelf ook. De gezichten van jongens en meisjes groeien vanaf de puberteit ook op verschillende manieren: jongensgezichten blijven even hoog als meisjesgezichten, maar worden wel breder. Dat bleek twee jaar geleden uit een onderzoek aan schedels van mensen die op verschillende leeftijden waren overleden. De relatieve gezichtsbreedte hangt dus samen met mannelijkheid.

In het nieuwe onderzoek moesten mensen op basis van foto’s van 24 blanke mannen (zonder snor of baard, neutrale gezichtsuitdrukking) beoordelen hoe agressief die waren. Naarmate de mannen een hogere gezichts-WHR hadden, werden ze als agressiever beoordeeld, ook als de foto maar 39 milliseconden te zien was.

En hoe agressiever de mannen beoordeeld werden, hoe agressiever ze in een eerder onderzoek inderdaad waren geweest. Toen was gekeken hoe vaak ze in een spelletje op een knop drukten waarmee ze punten van een tegenstander konden stelen. Uit een andere studie was al gebleken dat er een positief verband bestaat tussen gezichtsbreedte en het aantal strafminuten per wedstrijd bij ijshockey. En dat is zéker agressie.

Opvallend, schrijven de onderzoekers: wie boos kijkt, krult vaak zijn bovenlip omhoog en verlaagt zijn wenkbrauwen. Met als resultaat een grotere WHR.

    • Ellen de Bruin