Lesje combinatievoetbal voor AZ

Ronald Koeman verloor als trainer nog nooit van Arsenal. Tot gisteravond.

Zijn ploeg AZ ging in Londen met 4-1 onderuit.

AZ Alkmaar's goalkeeper Sergio Romero fails to save as Arsenal's captain Cesc Fabregas, not pictured, scores during the Champions League Group H soccer match between Arsenal and AZ Alkmaar at the Emirates Stadium in London, Wednesday, Nov. 4, 2009. (AP Photo/Matt Dunham) AP

Arsenal speelt het combinatievoetbal dat coach Ronald Koeman dit seizoen alleen in zijn dromen met AZ speelt. De formatie van Arsène Wenger was gisteren in het eigen Emirates Stadium in vrijwel alle opzichten superieur aan de kampioen van Nederland. De Londense voetbalgrootmacht is na de 4-1-overwinning zo goed als zeker geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League. AZ heeft in theorie nog een kleine kans om te overwinteren, maar in de praktijk zal de ploeg in de resterende wedstrijden tegen Olympiakos (thuis) en Standard Luik (uit) alles uit de kast moeten halen om met een derde plaats in groep H door te stromen naar de Europa League.

AZ begon aan het treffen met Arsenal in de wetenschap dat de club in het verleden op Engels grondgebied tegen Ipswich Town (twee keer), Liverpool en Newcastle United louter nederlagen leed. Koeman kon daarentegen voor het duel met The Gunners prat gaan op het feit dat hij als coach nog nooit van Arsenal had verloren. De oud-international kwam in vijf eerdere wedstrijden met Ajax, PSV en twee weken geleden met AZ tot één overwinning en vier gelijke spelen. Koeman wist met de hulp van zijn trouwe assistent Tonny Bruins Slot Arsenal een paar keer tactisch te verrassen. En ook gisteren hoopte Koeman stiekem op een stunt in de Engelse hoofdstad.

Het plan van AZ was vanaf het begin duidelijk, maar door het gebrek aan kwaliteit bleef de uitvoering dit keer achterwege. Koeman had naar eigen zeggen gerekend op „een fel en agressief startend Arsenal”. Tegen een dergelijke surplus aan kwaliteit kon de coach alleen maar hopen dat zijn elftal in de beginfase zo lang mogelijk de nul zou vasthouden. Na een minuut of dertig zou AZ dan langzaam maar zeker met de Italiaan Graziano Pellè als diepste aanspeelpunt zelf moeten durven voetballen. Zover kwam het niet. De Spanjaard Cesc Fabregas opende na 25 minuten met een schuiver de score voor Arsenal. AZ-doelman Sergio Romero ging opnieuw niet vrijuit. De Argentijnse keeper is dit seizoen geen schim van de revelatie die hij vorig jaar was.

Arsenal-captain Fabregas maakte twee weken geleden in Alkmaar ook al de openingstreffer tegen AZ, maar Arsenal drukte toen niet door. De huidige nummer drie van de Premier League probeerde gisteren voor eigen publiek wel goodwill te kweken. Vlak voor rust maakte Samir Nasri een einde aan de Alkmaarse hoop op een klein wonder. ‘De kleine prins’ slalomde over het middenveld en liet Romero met een schot kansloos: 2-0.

De tweede helft werd al snel van alle spanning ontnomen toen Fabregas in de 52ste minuut na een prachtige steekpass van Andrei Arsjavin zijn tweede doelpunt van de avond maakte. De Spanjaard, die al meer dan 240 officiële wedstrijden voor Arsenal speelde, toonde wederom aan dat hij op dit moment de grote man in het elftal van Wenger is. Arsenal-speler Abou Diaby schoot Arsenal twintig minuten voor tijd naar 4-0. Invaller Jermain Lens voorkwam met een tegentreffer vlak voor tijd dat AZ de grootste Europese nederlaag in de clubgeschiedenis leed.

Arsenal, dat nog nooit de belangrijkste Europese beker won, kreeg de afgelopen jaren vaak het verwijt dat het aantrekkelijke combinatievoetbal te weinig opleverde. De FA Cup was in 2005 de laatste hoofdprijs van Arsenal. Verschillende topspelers onder wie Thierry Henry en Emmanuel Adebayor kozen ervoor om hun heil elders te zoeken. Wenger hield echter vast aan zijn spelopvattingen en hoopt dit seizoen met spelers als Fabregas, Arsjavin en Robin van Persie eindelijk op succes.

Het siert Koeman dat hij AZ dit seizoen aantrekkelijker wil laten spelen dan het elftal dat vorig seizoen onder leiding van Louis van Gaal de landstitel veroverde. Maar de ploeg die in de Nederlandse competitie al nederlagen leed tegen ADO Den Haag, NEC, Heracles, FC Utrecht, FC Twente en Ajax, is zeker op Europees niveau niet goed genoeg om snel combinatievoetbal te spelen. Wenger en Arsenal hielden Koeman en AZ wat dat betreft gisteren een spiegel voor.

    • Koen Greven