Kort nieuws Buitenland

Strengere regels voor declaraties van Britse politici

Londen, 5 nov. - De leiders van de grote politieke partijen in Groot-Brittannië hebben gisteren hun steun toegezegd aan voorstellen om declaraties van parlementariërs aan banden te leggen. De nieuwe regels zijn opgesteld door ex-topambtenaar Christopher Kelly, nadat afgelopen voorjaar was gebleken dat veel Britse politici op grond van het bestaande vergoedingenstelsel de belastingbetaler lieten opdraaien voor allerlei aankopen, van babyluiers tot eendenhokken. „Zij hebben flinke schade aangericht”, zei Kelly gisteren. Hij stelt voor de hypotheekaftrek voor tweede woningen en de toelages voor maaltijden te schrappen en het wachtgeld te versoberen. Kelly waarschuwde de politici zijn aanbevelingen niet af te zwakken. (AP, Reuters)

Kroatië en Slovenië eens over arbitrage

Stockholm, 5 nov. - Kroatië en Slovenië hebben gisteren in Stockholm een akkoord bereikt over een internationale arbitragecommissie die een eind moet maken aan hun grensconflict – en zo de weg vrijmaakt voor Kroatië om EU-lid te worden. De commissie zal een bindende uitspraak doen over hoe de grens, met name een stukje kuststrook bij de Baai van Piran, moet gaan lopen. Slovenië, dat vrije toegang tot de Adriatische Zee eist, blokkeerde lange tijd onderhandelingen tussen Kroatië en de EU over toetreding. Begin september hief het de blokkade op, maar toen moest nog een oplossing worden gevonden voor het grensdispuut. (Reuters)

Hezbollah ontkent wapenclaims Israël

Beiroet, 5 nov. - De shi’itische Libanese organisatie Hezbollah heeft vandaag ontkend iets te maken te hebben met een lading wapens die het Israëlische leger heeft aangetroffen aan boord van een onder de vlag van Antigua varend vrachtschip in de Middellandse Zee. Volgens Israëlische legerwoordvoerders waren de wapens – „ voldoende voor een maand vechten” – afkomstig uit Iran en via Syrië bestemd voor Hezbollah. Bewijzen werden tot dusverre niet verschaft. Ook Iran en Syrië hebben de Israëlische beschuldigingen afgewezen. (Reuters, AP)

Zender Iran van Arabische satelliet

Kairo, 5 nov. - Het Iraanse Arabischtalige televisiestation Al-Alam is van de belangrijkste twee Arabische satellieten gehaald. Dat heeft de zender gisteren bekendgemaakt op zijn website. Het gaat om het in Saoedi-Arabië gevestigde Arabsat-netwerk en Nilesat in Kairo. Volgens het Egyptische staatspersbureau MENA heeft Al-Alam zich schuldig gemaakt aan een niet nader gespecificeerde contractbreuk. Maar volgens Al-Alam gaat het om een politiek besluit. De Iraanse zender heeft zich kritisch uitgelaten over Arabische regeringen. Bovendien staan Saoedi-Arabië en Egypte zeer kritisch ten opzichte van Iran. (AP, Reuters)

Verbod China op lijfstraf verslaafden

PEKING, 5 NOV. - Het Chinese ministerie van Gezondheidszorg heeft lijfstraffen voor tieners die verslaafd zijn aan internet, verboden. In augustus werd een 15-jarige jongen doodgeslagen in een kamp waar jongeren met een internetverslaving worden behandeld. In dergelijke kampen heerst vaak een militaire sfeer en moeten jongeren zware lichamelijke oefening uitvoeren. Het ministerie wil ook af van de opsluiting van patiënten, meldde het persbureau Xinhua vandaag. De overheid had in juli al de behandeling van internetverslaafden met elektroshocks verboden. (Reuters)

Zwitsers akkoord met Libië bevroren

Zürich, 5 nov. - De Zwitserse regering heeft een akkoord met Libië om de relaties te normaliseren opgeschort omdat Tripoli twee Zwitserse burgers blijft vasthouden. De twee mogen Libië niet verlaten sinds juli 2008, direct nadat de Zwitserse politie Moammar Gaddafi’s zoon Hannibal in Genève had aangehouden op beschuldiging van mishandeling van huishoudelijk personeel. De Zwitserse president Hans-Rudolf Merz ging in augustus naar Tripoli om zijn excuses aan te bieden en sloot toen het nu bevroren akkoord. Libië houdt de twee Zwitsers op een geheime plaats vast. (Reuters)