Kort nieuws Binnenland

Breda stelt plan voor complex Bavelse Berg uit

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 5 nov. - De gemeente Breda ziet voorlopig af van de ontwikkeling van het evenemententerrein De Bavelse Berg. Door de economische crisis is het niet haalbaar een dergelijk ambitieus plan uit te voeren, zo heeft burgemeester Van der Velden gisteren bekendgemaakt. De gemeente sloot in 2007 met projectontwikkelaars Grontmij en Maver een samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van de voormalige vuilstortplaats. In de oorspronkelijke plannen zou een terrein van 65 hectare een ‘leisurecomplex’ worden met winkels, horeca, evenementenhal, helihaven en skihal. De geschatte investering was 150 miljoen.

‘Niets uitgesloten bij bezuinigingen’

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 5 nov. - Bij de bezuinigingsoperatie waarover het kabinet binnen een half jaar overeenstemming hoopt te bereiken, is geen enkel onderwerp uitgesloten. Dat schrijft premier Balkenende (CDA) in een brief aan de Kamer. Vanuit het parlement was er kritiek op de zogeheten brede heroverwegingsoperatie. Er zouden te veel onderwerpen zijn uitgesloten. Zo zei CDA-fractievoorzitter Van Geel onlangs dat ook de publieke omroep en cultuur er bij betrokken moeten worden. Balkenende schrijft nu dat niets gevrijwaard blijft van ombuigingen.

Nieuw instituut antiterrorisme

Den Haag, 5 nov. - Nederland krijgt een onderzoeksinstituut dat beleidsmakers moet helpen om terrorisme beter te bestrijden. De organisatie krijgt de komende vijf jaar 500.000 euro per jaar aan subsidie en wordt ondergebracht bij een bestaande instelling in Den Haag. Dat schreef minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) gisteren aan de Tweede Kamer. De onafhankelijke instelling richt zich vooral op het voorkomen van terrorisme en het internationale juridische kader voor de bestrijding ervan. Ook bekijkt ze de relatie tussen terrorismebestrijding en de mensenrechten en het humanitair oorlogsrecht. (ANP)

Statencommissie tegen CO

2-opslag

Den Haag, 5 nov. - De commissie Milieu van Provinciale Staten Zuid-Holland is tegen de voorgenomen ondergrondse CO2-opslag in Barendrecht. Dat liet ze gisteren weten. Provinciale Staten overweegt dat standpunt in een brief kenbaar te maken aan het kabinet. De voorkeur van de commissie gaat uit naar een uitgeput gasveld in de Noordzee. De ministers Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) en Cramer (Milieu, PvdA) beslissen binnenkort over de CO2-opslag. Barendrecht wil de opslag niet op zijn grondgebied. (ANP)

‘Poederbrieven’ bij Zeeuwse politie

Middelburg, 5 nov. - Poederbrieven die gisteren bij acht van de dertien Zeeuwse politiebureaus zijn bezorgd, bleken een ongevaarlijke stof te bevatten. Dat liet een politiewoordvoerder weten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), die de brieven onderzocht, weet volgens de woordvoerder nog niet om wat voor soort stof het precies gaat. De brieven zorgden voor onrust op de politiebureaus. Twee bureaus werden tijdelijk gesloten. (ANP)

Van Scherrenburg mogelijk Kamerlid

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 5 nov. - Voormalig politiek verslaggever Wouke van Scherrenburg stelt zich vrijwel zeker beschikbaar als kandidaat-Kamerlid voor D66. Dat bevestigde ze vanmorgen voor de EO-radio. Ze zei dat D66 haar een verkiesbare plek op de lijst heeft beloofd en dat ze er „erg naar neigt” om hier op in te gaan. Eind 2003 stopte ze als verslaggever voor de tv-rubriek Den Haag Vandaag.

Labmedewerkers onwel door fluor

Utrecht, 5 nov. - Bij een ongeval in een laboratorium van de Universiteit Utrecht is vandaag de zeer giftige stof fluor gelekt. Zes medewerkers van het lab werden onwel en zijn naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer heeft de stof opgeruimd. Het gebouw is niet ontruimd geweest. (ANP)