Kerst is nog ver weg voor Van Gaal

Voor Bayern München dreigt uitschakeling in de Champions League.

Coach Louis van Gaal raakt verder in het nauw.

„Het leven gaat door”, verzuchtte Louis van Gaal gisteren, the day after the night before. Als gevolg van de nederlaag die Bayern München dinsdagavond voor eigen publiek leed tegen Girondins Bordeaux, heeft zijn ploeg plaatsing voor de volgende ronde van de Champions League niet meer in eigen hand. De Franse landskampioen plaatste zich door de overwinning in de Allianz Arena voor de knock-outfase.

Van Gaal is er nog niet in geslaagd om van Bayern een goedgeoliede machine te maken. Niet alleen in Europees verband presteert de ploeg onder de maat, in de competitie gaat het niet veel beter. In de Bundesliga bezet de ploeg de zesde plaats. Afgelopen weekend liet Bayern punten liggen bij VfB Stuttgart (0-0).

De druk op Van Gaal neemt toe nu aansprekende resultaten uitblijven. ‘Katastroph-gaal. Bayern fast raus!’ kopte de boulevardkrant Bild gisteren. ‘De ploeg van Van Gaal was radeloos, ongevaarlijk en doelpuntloos’, schreef Bild over de man die dit seizoen in Beieren aan de slag ging nadat hij in Nederland met AZ landskampioen was geworden. „We waren zeer ongelukkig”, zei Van Gaal na de wedstrijd tegen Bordeaux. „Maar we waren ook niet goed. In de Champions League moet je top zijn. We kunnen op dit moment de Franse kampioen niet wegspelen.” Hij wees ook op de effectiviteit van Bordeaux, dat twee keer scoorde uit drie kansen. „Wij kregen er veel meer.”

Van Gaal heeft clubleiding en supporters al duidelijk gemaakt dat er de komende twee jaar niet op een eindzege gerekend hoeft te worden in de Champions League. Maar Europese ‘overwintering’ (plaatsing voor de volgende ronde) is wel het minste wat ze van de strenge doch rechtvaardige Nederlandse trainer verwachten.

Tegen Bordeaux kon Van Gaal weer beschikken over Edson Braafheid, die was hersteld van een enkelblessure. De van FC Twente overgenomen verdediger viel op door hoekschoppen en corners en raakte na twee minuten de lat. Het overwicht leverde Bayern tegen de Franse ploeg echter weinig kansen op. Bij de eerste serieuze mogelijkheid voor Bordeaux was het wel meteen raak. Yoann Gourcuff kopte de bal uit een vrije trap van Wendel achter doelman Hans-Jörg Butt. „Het eerste doelpunt was mijn schuld”, treurde aanvoerder Mark van Bommel. Na rust bracht Van Gaal Arjen Robben in voor Miroslav Klose. Maar de snelle vleugelaanvaller van het Nederlands elftal kon de nederlaag niet voorkomen. Ook spits Mario Gomez, invaller voor Braafheid, kon niet tot scoren komen. Marouane Chamakh besliste het duel na een snelle uitval en schoot Bordeaux naar de laatste zestien ploegen. Juventus vergrootte het leed voor Bayern in groep A door uit met 1-0 te winnen van Maccabi Haifa. Mauro Camoranesi maakte vlak voor rust het doelpunt.

De volgende klus voor Bayern en Van Gaal kondigt zich alweer aan: zaterdag staat voor eigen publiek de ‘topper’ tegen Schalke 04 op het programma, de nummer vier van de ranglijst. Een weekend later kan Bayern in elk geval niet verliezen, omdat dan als gevolg van interlandvoetbal geen clubvoetbal op het programma staat. Een week daarna, zondag 22 november, ontvangt Bayern koploper Bayer Leverkusen. Drie dagen later wordt de strijd om te overleven in de Champions League hervat, thuis tegen Maccabi Haifa. En kan voor Bayern een vroegtijdig einde komen aan het avontuur in de Champions League, nog lang voor de spreekwoordelijke kerst die elke trainer wil halen.