Kandidaat-premier Roemenië afgewezen

De Roemeense oppositie heeft gisteren kandidaat-premier Lucian Croitoru en zijn beoogde kabinet afgewezen. De drie grootste oppositiepartijen stemden in het parlement tegen zijn aanstelling. De politieke impasse in het land houdt daardoor aan en Roemenië dreigt als gevolg een cruciale derde tranche van een noodlening van 20 miljard euro van het IMF mis te lopen.

Croitoru, adviseur van de centrale bank en een vertrouweling van president Traian Basescu, was door Basescu naar voren geschoven om demissionair premier Emil Boc te vervangen. Bocs eigen regering viel op 13 oktober na een vertrouwensstemming, maar bleef tijdelijk aan. De oppositie wil echter burgemeester Klaus Johannis van de stad Sibiu als premier. Het parlement stemde gisteren met 250 tegen 189 stemmen tegen Croitoru. Basescu moet nu een nieuwe kandidaat voordragen.

Als gevolg dreigt Roemenië een derde tranche (1,5 miljard euro) van het IMF-hulppakket mis te lopen. Vrijgave daarvan is gebonden aan strenge voorwaarden: de regering moet vóór 10 december met een door het parlement goedgekeurde begroting voor 2010 komen waarin forse bezuinigingen zijn opgenomen. Zonder regering is dat echter niet mogelijk.

Probleem is onder meer dat geen van de politieke partijen, voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van 22 november, haar steun wil uitspreken voor impopulaire bezuinigingen. De oppositie gaf voor de stemming gisteren demissionair premier Boc wel een mandaat om toch een begroting op te stellen. (AFP, AP, Reuters)