Iraanse autoriteiten smoren nieuw protest

Iraanse veiligheidstroepen hebben gisteren door massale aanwezigheid voorkomen dat duizenden betogers tegen de regering zich verzamelden in het centrum van Teheran. De oppositie wilde daar demonstreren tegen de regering van president Ahmadinejad.

Her en der hadden gewelddadige confrontaties plaats tussen demonstranten en veiligheidsagenten, voornamelijk leden van de Revolutionaire Garde en de Baseej-militie. Er zijn berichten dat het in andere steden ook tot confrontaties is gekomen.

Op het centrale Haft-e tir plein in Teheran werd een menigte verspreid waarbij waarschuwingsschoten werden afgevuurd en traangas werd ingezet. Betogers werden geslagen met wapenstokken, riemen en elektriciteitskabels. Daarbij werd Mehdi Karroubi (72) geraakt, een van de leiders van de oppositie, aldus websites die banden met de politicus hebben.

Iran vierde gisteren de dertigste verjaardag van de bestorming van de Amerikaanse ambassade door studenten in 1979. Oppositiedemonstranten hadden op internet aangekondigd de gebruikelijke officiële bijeenkomst voor het oude ambassadegebouw te zullen verstoren.

De protesten laten zien dat de oppositiebeweging, die massademonstraties organiseerde na de door Ahmadinejad gewonnen verkiezingen van 12 juni, actief blijft. Wel was het aantal betogers veel lager dan bij het laatste protest, 18 september, waaraan zo’n 200.000 mensen deelnamen.

Anders dan toen, liet de regering zich nu niet verrassen. Vanaf vroeg in de ochtend waren er rond de 15.000 veiligheidsagenten op de been, aldus getuigen. Op vrijwel iedere straathoek in het centrum stonden groepen veiligheidsagenten, die voorkwamen dat mensen samenschoolden.

Op de pro-regeringsdemonstratie verzamelden zich duizenden mensen die „dood aan Amerika” en „dood aan Israël” riepen. Diverse sprekers beklaagden zich over de „hypocriete” oppositiebetogers die volgens hen „dienaren” van de VS zijn.

Bekijk beelden van de oppositieprotesten: nrcnext.nl/links