Hertha BSC is nu FC Rampspoed

Hertha BSC kent dit seizoen enkel tegenspoed. De slechte resultaten hebben de Duitse hoofdstad met een gedemoraliseerde voetbalclub opgezadeld.

Berlijn viert het twintigjarig jubileumfeest van de val van de Muur. Staatshoofden en regeringsleiders verzamelen zich komend weekend in de Duitse hoofdstad. De wereld kijkt naar Berlijn – en ziet een voetbalclub die binnen zes maanden van titelkandidaat is afgezakt naar de laatste plaats in de Bundesliga. Roemloos, eerloos, hopeloos: dat is Hertha BSC, de club die vanavond tegen Heerenveen speelt.

De sfeer is bedrukt in het Berlijnse Olympiastadion, thuisbasis van Hertha. Hier juichten begin dit jaar de massa’s, toen alles er rooskleurig uitzag. Toen Hertha nog won en droomde van nieuwe spelers, blijvende inkomsten uit Europees voetbal en meedoen met de top. Binnen enkele maanden is het geluk gekeerd. De trainer ontslagen, de directeur weggestuurd en het elftal gedemoraliseerd. Geen enkele hoofdstad in Europa heeft een voetbalclub die zo laag in de eredivisie staat. ‘Hertha maakt Berlijn te schande’, kopte laatst een regionale krant.

En pech komt nooit alleen. Tot overmaat van ramp gaat Hertha naar Nederland zonder zijn beste speler, de Serviër Gojko Kacar, die geblesseerd is. Hij speelt vermoedelijk ook niet tegen FC Köln, aanstaande zondag. Die thuiswedstrijd „heeft voor ons natuurlijk prioriteit” [boven Heerenveen], aldus Hertha’s nieuwe trainer, de 55-jarige Friedhelm Funkel.

Funkel volgde kortgeleden Lucien Favre op, die twee jaar trainer van Hertha was en de ploeg afgelopen seizoen naar een knappe vierde plaats voerde. Maar Favre en de Berlijners hadden op meer gehoopt. Aan het begin van het nieuwe seizoen bleek meteen al dat Hertha de weg kwijt was en dat Favre niet de coach zou zijn om het moreel op te peppen. Hij werd na zes verloren wedstrijden ontslagen.

Eerder al was de grote man achter de opbouw van Hertha BSC, directeur Dieter Hoeness, tot zijn eigen ongenoegen met vervroegd pensioen gestuurd. Ook dat, zeggen clubkenners, heeft bijgedragen aan het razendsnelle verval. Hoeness werd opgevolgd door oud-Herthaspeler Michael Preetz, die nu als kersverse topman geconfronteerd wordt met de mogelijkheid van degradatie.

Voor Heerenveen moet Hertha ook dit keer een makkie zijn. De wedstrijd in Berlijn werd met 1-0 door de Friese ploeg gewonnen. Maar Hertha kan verrassen – in theorie althans. Slechter dan nu gaat niet. De spelers weten dat voor hen veel op het spel staat. De meter begint te tikken: aanhoudend verlies betekent minder salaris. De financiële nood is groot, ook door het wegblijven van de fans. Gisteren ging ineens het gerucht dat middenvelder Kacar zou moeten worden ‘verpand’ om aan geld te komen. Uit welbegrepen eigenbelang is het mogelijk dat de ploeg eindelijk begint te spelen, en bevrijd raakt van de loodzware last die sinds augustus op de spelers lijkt te drukken.

Hertha Berliner Sport-Club heeft vaker in de penarie gezeten. Maar nooit werden zoveel wedstrijden op rij verloren (tien van de elf) en nooit waren de vooruitzichten zo slecht. Er zijn werkloze profs die de club zouden kunnen helpen, „Ebi Smolarek bijvoorbeeld”, zoals de Berlijnse Tagesspiegel behulpzaam suggereerde. Maar trainer Funkel wijst dat af. Hij wil spelers die „topfit” zijn en in staat zijn om „een elftal als het onze te helpen”. En heel zacht wordt dan bij Hertha BSC de naam van Feyenoorder Roy Makaay genoemd, die een paar jaar geleden bij Bayern München furore maakte.

    • Joost van der Vaart