Fatale opstopping spijt Indiase premier

Een 32-jarige nierpatiënt, die in de Indiase stad Chandigarh in kritieke toestand op weg was naar het ziekenhuis, overkwam wat veel Indiërs hebben meegemaakt. Hij stuitte op een verkeersafzetting, veroorzaakt door het bezoek van een hoogwaardigheidsbekleder. In dit geval was de bezoeker premier Singh en overleed de patiënt.

Volgens zijn nabestaanden waren ze in hun auto van het kastje naar de muur gestuurd door de politie. Die had de wijde omgeving van het ziekenhuis afgezet, omdat premier Singh daar voor een bijeenkomst aanwezig was.

Singh heeft inmiddels zijn spijt betuigd. In een brief aan de weduwe schrijft hij „diep bedroefd” te zijn door het gebeuren. Ook schrijft hij „instructies” te hebben doen uitgaan „opdat de autoriteiten voortaan beter oog hebben voor de bekommernissen van de gewone man” bij het nemen van veiligheidsmaatregelen. Hij stuurde de familie bovendien een cheque ter waarde van 200.000 rupees, bijna 2.900 euro.

Volgens een woordvoerder van de regerende Congrespartij, die zegt vooral op te komen voor de ‘gewone man’ in India, moeten de veiligheidsdiensten wat fijngevoeliger te werk gaan bij de bescherming van hooggeplaatste personen en ervoor zorgen dat de gewone man niet wordt lastiggevallen. Hij zei ook dat hooggeplaatste personen, zoals de premier, zelf vaak niet weten dat zoveel straten worden afgezet om hen te beveiligen. Dat laatste is opmerkelijk. Want in elke stad in India zijn verkeersopstoppingen veroorzaakt door een stoet van witte Ambassadors met zwaailichten een vertrouwd beeld. Hoog bezoek, weet iedere Indiër dan.