Combinatie snoep en pleisters helpt het beste tegen de sigaret

rotterdam. Wie wil stoppen met roken en daar als hulpje nicotinepleisters, nicotinesnoep of een antidepressivum bij wil gebruiken, kan het best pleisters en snoepjes combineren. Die combinatie komt als beste uit een vergelijking van vijf medicinale stoppen-met-rokenmethoden die deze week is gepubliceerd in de Archives of General Psychiatry. Ongeveer 45 procent van de mensen die nicotinepleisters en -zuigtabletten combineerden, kon na een half jaar nog van de sigaret afblijven. Van de 1.500 proefpersonen die maar één medicijn gebruikten slaagde 35 tot 40 procent, tegen nog geen 20 procent van de mensen die een neppleister of -pil kregen. Het onderzoek is een van de weinige waarin medicinale methoden in één onderzoek direct met elkaar zijn vergeleken. Daaraan ontbreekt het vaak als er concurrerende medicijnen bestaan. De producenten van medicijnen vergelijken hun product niet graag met dat van de concurrent. Het is werk voor universitaire onderzoekers, maar die hebben zelden geld voor duur geneesmiddelenonderzoek. Het onderzoek door het Amerikaanse Center for Tobacco Research and Intervention van de universiteit van Wisconsin werd naar eigen zeggen niet betaald door tabaks- of farmaceutische industrie.