CIA schuldig aan ontvoering

Een Italiaanse rechter heeft gisteren 23 agenten van de Amerikaanse inlichtingendienst veroordeeld voor de ontvoering van een moslimgeestelijke uit Egypte. Omdat de Verenigde Staten weigerden de agenten uit te leveren, zijn ze bij verstek veroordeeld. De straffen liepen uiteen van drie tot acht jaar. De moslimgeestelijke, bekend als Abu Omar, liep in 2003 in Milaan op straat toen hij werd meegenomen en voor verhoor werd overgebracht naar Egypte. Abu Omar verklaarde tegenover mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat hij werd gemarteld en tot 2007 gevangen is gehouden zonder dat hem ooit strafbare feiten ten laste zijn gelegd. Wel werd hij ten tijde van de ontvoering in de gaten gehouden door de Italiaanse politie op verdenking van rekrutering voor de oorlog in Irak. De uitspraak wordt gezien als een belangrijke stap in het veroordelen van het zogeheten rendition-programma van de CIA, de geheime arrestatie en verplaatsing van terreurverdachten naar gevangenissen overal op de wereld.(Reuters)