Aanklager Strafhof verlangt onderzoek naar geweld Kenia

Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo van het Internationale Strafhof wil een formeel onderzoek starten naar misdaden tegen de menselijkheid die zijn begaan tijdens het postelectorale geweld begin vorig jaar in Kenia. Dat heeft Ocampo vandaag gezegd in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, waar hij met regeringsleiders sprak.

Ocampo is er naar eigen zeggen zelf al van overtuigd dat in Kenia misdaden tegen de menselijkheid zijn gepleegd. Maar voor een officieel onderzoek heeft hij toestemming nodig van het Strafhof. Een onderzoek kan dusdanig materiaal opleveren dat de rechters van het hof besluiten om arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen de vermeende aanstichters van het geweld in Kenia.

Ocampo zei vandaag in Nairobi dat hij „in december” de rechters van het Strafhof zal vragen om goedkeuring voor het onderzoek. Ocampo sprak met journalisten na afloop van een ontmoeting met president Mwai Kibaki en premier Raila Odinga van Kenia.

Ocampo zou het liefst zien dat de Keniaanse regering zelf het Strafhof verzoekt om een onderzoek. Zo’n verzoek zou de legitimiteit van de procedure vergroten, niet in de laatste plaats onder de inwoners van Kenia. Maar omdat Ocampo vermoedelijk ook een aantal ministers verdenkt, is de regering niet erg gretig om zelf om een onderzoek te vragen, zo menen waarnemers.

Het wekenlange geweld in Kenia na de verkiezingen van 27 december 2007 kostte aan naar schatting dertien- tot vijftienhonderd mensen het leven. Meer dan 350.000 mensen raakten ontheemd. Het geweld hield op nadat president Kibaki en toenmalig oppositieleider Odinga onder zware internationale druk bereid waren gevonden om een regeringscoalitie te vormen.

In het coalitieakkoord stond dat de regering zelf de aanstichters van het geweld zal vervolgen, maar de regering is die belofte al een paar keer niet nagekomen. Aanklager Ocampo kondigde daarom eind september al een vooronderzoek aan naar het geweld in Kenia. In juli had Ocampo een lijst met de namen van tien hoofdverdachten ontvangen van Kofi Annan, de voormalige VN-secretaris-generaal die vorig jaar bemiddelde in Kenia. (Reuters, AP)