Winst Marel door herstel markt voor slachtmachines

Marel Food Systems, het IJslandse bedrijf dat vorig jaar Stork Food Systems overnam, maakte het derde kwartaal van dit jaar een winst van 0,9 miljoen euro op een omzet van bijna 112 miljoen euro. De kwartaalomzet groeide met 4,4 procent ten opzichte van de tweede kwartaal van dit jaar. „De markt voor vis- en vleesverwerkingsmachines herstelt zich snel”, aldus Theo Hoen, de Nederlandse bestuursvoorzitter van Marel.

Marel Food Systems is IJslands grootste onderneming met wereldwijd 3.500 werknemers. Na een lange overnamestrijd nam Marel vorig jaar Stork Food Systems over, de divisie van industrieel conglomeraat Stork die een leidende positie had op de markt voor machines voor verwerking van kippen en ander vlees. Marel was vooral gespecialiseerd in de productie van machines voor verwerking van vis. „De integratie van beide bedrijven [de Stork-divisie was groter dan Marel, red.] is nog niet voltooid, maar verloopt voorspoedig”, aldus Hoen, de ex-topman van Stork Food Systems die vorig jaar tot bestuursvoorzitter van Marel werd benoemd.

„De fastfoodsector groeit wereldwijd snel: goedkoper eten, als gevolg van economische teruggang, leidt tot grotere productie van vlees- en visproducten waarvoor onze machines worden gebruikt. Dat geldt voor verwerking van kippenvlees”, aldus Hoen. Behalve voor oude klanten verdwijnt de naam Stork Food Systems, licht hij toe. Het bedrijf gaat verder onder de naam Marel, met de vestiging in Boxmeer als beleidscentrum, naast de hoofdzetel in Gardabae, in de buurt van Reykjavik.

Aandelen Marel worden alleen op de kleine IJslandse beurs verhandeld. Het IJslandse investeringsfonds Eyrir van bestuursvoorzitter Arni Thordarsson bezit 38 procent van de aandelen. Columbia Wanger, een dochterbedrijf van Bank of America, dat vroeger in Stork Food Systems investeerde, heeft onlangs een belang van 5,2 procent in Marel genomen.

    • Jan Gerritsen