Voormalig spion in Moskou vermoord

Rotterdam. De voormalige KGB-spion Sjabt ai Kalmanovitsj is gisteren in Moskou vermoord. Kalmanovitsj werd in de buurt van zijn appartement in zijn Mercedes onder vuur genomen door onbekenden in een passerende Lada. De zestigjarige Kalmanovitsj was op slag dood. De in Litouwen geboren Kalmanovitsj was een kleurrijk figuur in Rusland. In 1988 werd hij echter veroordeeld voor spionage voor de KGB. Na vijf jaar werd hij vervroegd vrijgelaten, waarna hij enige tijd in Sierra Leone verbleef en daar een fortuin maakte in de diamanthandel. Daarna keerde hij terug naar Moskou, waar hij een van de oligarchen was die, vaak op dubieuze wijze, profiteerden van de privatiseringen in de nadagen van de Sovjet-Unie. Volgens onderzoekers houdt de aanslag van gisteren mogelijk verband met Kalmanovitsj` zakenactiviteiten. Hij zou banden hebben gehad met maffiabazen.