Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Op zoek naar de mening van ‘Joe Sixpack’ over president Obama: een reportage uit de Amerikaanse stad Canton in Ohio, om daar te constateren dat de verdeeldheid onder de Amerikaanse bevolking is toegenomen.Ned.1, 18.15-18.40u.

Nova/Den Haag vandaag. Gesprek met de Eindhovense pedoseksueel Sietse van der V. die zich na het uitzitten van zijn straf van de rechter weer in de stad mag vestigen, nadat burgemeester Rob van Gijzel dat had geprobeerd te verhinderen. Ned.2, 22.15-22.45u.

praatprogramma

De wereld draait door. Presentatrice Marga van Praag vraagt aandacht voor de televisieshow die zij gaat presenteren bij Het Gesprek. In de show met de naam Marga bezoekt zij een aantal prominente Nederlanders. Huisdichter Nico Dijkshoorn is er ook en Yvon Jaspers speelt voor tafeldame naast Matthijs van Nieuwkerk. Ned.3, 19.30-20.00u.

Pauw & Witteman. Professioneel kunstfluiter Geert Chartou vertelt over zijn carrière als professioneel kunstfluiter, waarin hij drie keer wereldkampioen is geworden. Hij treedt op met het Willem Breuker Kollektief. Ned.1, 23.05-23.55u.

documentaire

Unterwegs auf dem Dach der Welt. Shangri La, het mythische paradijs op aarde dat door James Hilton in zijn roman Lost Horizon werd opgevoerd, was gebaseerd op de streek waar deze documentaire over gaat: het grensgebied tussen China en Tibet, het land van de Naxi, die tot de Dongba-cultuur behoren. Arte, 19.00-19.45u.

Het uur van de wolf: Toonladders en tweedeklassers. Film over project van de organisatie Yo! Opera, die aan leerlingen van verschillende etnische achtergrond zangworkshops geeft. Doel is hen door creatieve processen sterker te maken en beter te laten samenwerken. Ned.2, 22.50-23.30u.

VPRO’s Import: De spookrijder. In 1979 is de toenmalige Joegoslavische hoofdstad Belgrado vijftien dagen lang in de greep van een geheimzinnige Porsche die door de stad scheurt. De spookrijder in zijn witte 911 Targa daagt via de radio de politie uit om hem op te pakken. Dat hij het totalitaire communistische systeem durft uit te dagen bezorgt hem bij de bevolking een heldenstatus. Ned.2, 23.35-0.45u.

The trials of Darryl Hunt. Film over het racistische rechtssysteem in de VS. In 1984 werd Hunt beschuldigd van het verkrachten en vermoorden van een (blanke) vrouw. Een voormalig lid van de Ku Klux Klan wees de toen negentienjarige Hunt aan als dader. Verder bewijs ontbrak, maar toch kreeg hij levenslang. In 1994 bleek uit een DNA-test dat de dader een ander moest zijn. Het duurde nog eens tien jaar voordat Darryl Hunt weer vrij man was.Canvas, 23.45-1.31u.

informatief

Terzake: Herman Van Rompuy for president? De Belgische premier is een van de kandidaten voor het presidentschap van de Europese Gemeenschap. In het Europees parlement worden de reacties op zijn kandidatuur gepeild; in de studio wordt gesproken met enkele politici.Canvas, 20.00-20.40u.

amusement

Spooks. Eerste aflevering van nieuwe serie avonturen van de Britse contraspionagedienst MI5. Waarin deze keer de vragen centraal staan of Harry inderdaad dood is en zo nee, is hij dan nog te redden? Want om de inval in Irak te rechtvaardigen had zusterdienst MI6 clandestien een uraniumtransport naar Irak georganiseerd. Dat mislukte door toedoen van Harry en nu wil MI6 erg graag het uranium terug.BBC 1, 22.00-23.00u.

Sous les vents de Neptune. Eerste deel van tweedelige misdaadfilm. Commissaris Adamsberg leest tijdens een congres in Québec in een krant dat bij Straatsburg het lijk van een vrouw is gevonden. Ze werd vermoord met een drietand. Het doet hem onmiddellijk denken aan een oude zaak: dertig jaar geleden zat hij achter een seriemoordenaar aan die zijn slachtoffers eveneens op die manier om het leven bracht. Nederlands ondert. TV5, 23.52-1.19u.

sport

Voetbal, Champions League: Arsenal - AZ. Voorbeschouwing, verslag en nabeschouwing van de tweede confrontatie tussen de clubs. Twee weken geleden kon AZ op de valreep een gelijkspel behalen. Na afloop samenvattingen van de andere wedstrijden.Ned.3, 20.15-23.20u.