University College niet altijd oplossing

De propagandamachine van University College draait op volle toeren. De kritiek op ”normale” studenten voedt de arrogantie van de University College studenten. Deze voorbeeldstudenten voelen zich in niets verwant met de student aan de universiteit. Ze zijn een voorbeeld voor de rest, vindt Rutger Legeland (nrc.next, 2 november).

Ik studeer wis- en natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. Onze faculteit moet het niet hebben van strikte regeltjes zoals op University College, waar Legeland zo apetrots op is. Toch weten ik en mijn studiegenoten dondersgoed dat het keihard werken is om deze vakken te leren. Het vergt vijf jaar lang concentratie en ijzeren discipline.

De universiteit is geen plek voor strikte regelgeving. Je bereidt je voor op een wetenschappelijke loopbaan, en als wetenschapper heb je die `stok achter de deur` ook niet. Studenten die zich nauwelijks inzetten, hebben simpelweg de verkeerde studiekeuze gemaakt. University College is voor een aantal een prachtige oplossing, maar lang niet voor iedereen.

    • Eric Faber Utrecht