Turken goedkoper uit met verblijfspapieren

DEN HAAG. Turken in Nederland zijn voortaan veel minder geld kwijt als ze hun verblijfsvergunning willen verlengen. Tot nu toe moesten ze daarvoor 188 euro aan leges betalen. Dat wordt 41 euro. Dat heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie, PvdA) besloten nadat het Europees Hof van Justitie haar in september op de vingers had getikt, omdat Turken hier veel hogere leges moesten betalen dan burgers uit EU-landen. Te veel betaalde leges worden deels terugbetaald. Daarmee is een bedrag van 250.000 euro gemoeid. Door het lagere tarief loopt de Staat jaarlijks ongeveer 4 miljoen euro mis, schreef Albayrak gisteren aan de Tweede Kamer. Ze kondigde verder aan dat het voor buitenlanders vanaf half november fors duurder wordt om een verblijfsvergunning te krijgen.