T-Mobile moet UMTS-net optuigen

Rotterdam. Na KPN krijgt ook telecombedrijf T-Mobile een dwangsom van 5 miljoen euro opgelegd omdat het oude UMTS-frequenties niet gebruikt. Volgens toezichthouder Agentschap Telecom blijkt uit testen dat T-Mobile de Orange-frequenties onbenut laat. Orange ging in 2007 op in T-Mobile. Voor telecomproviders is het onderhouden van mobieledatanetwerken een kostbare zaak. Maar volgens de voorwaarden van de UMTS-veiling van 2000 moet T-Mobile ook voor Orange volledige dekking en service bieden, ook al is dat merk in Nederland vrijwel verdwenen. De klacht tegen T-Mobile lijkt veel op de recente zaak tegen KPN. Dat telecombedrijf nam in 2005 Telfort over, maar maakte in de ogen van Agentschap Telecom te weinig gebruik van Telforts UMTS-frequenties. De toezichthouder vond dat KPN de markt blokkeerde voor nieuwe aanbieders en de concurrentieverhoudingen verstoorde. Onder dreiging van een boete van 5 miljoen besloot KPN onlangs de Telfort- bandbreedte terug te geven. KPN moet overigens nog wel betalen, vindt het agentschap. De vrijgekomen frequenties komen beschikbaar voor nieuwkomers op de markt voor mobiele telefonie. Het gaat daarbij om partijen als Ziggo of Tele2, die hun pakket willen uitbreiden.